';

Egyéni vállalkozás indítása KATA adózási formával

Közzétéve: 2020-10-07


KATA vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás indítása" és "KATA"

Ha valaki a saját maga lábára szeretne állni, és önállóan a saját kockázatára kíván tevékenykedni, akkor az üzleti terv mellett a vállalkozás formájának, valamint az adózás módjának a helyes megválasztása alapvető fontosságú. Egy KATA vállalkozás indítása természetesen elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban ha megfelelően tájékozódunk a KATA vállalkozás feltételeiről, nem érhet minket komoly meglepetés. Jelen cikkben az egyéni vállalkozás indítása és a KATA adózási nemmel kapcsolatos főbb tudnivalók kerülnek bemutatásra, a továbbiakban pedig a KATA cégalapítás, valamint a székhelyszolgáltatás KATA (vállalkozásoknak) témákat is részletesen érinteni fogjuk.



Egyéni vállalkozás alapítása

Abban az esetben, ha valaki új vállalkozását kezdetben kicsiben, esetleg más főfoglalkozás mellett kívánja elkezdeni, akkor számára nagy valószínűség szerint az egyéni vállalkozói forma lesz az ideális. Az egyéni vállalkozás indításának egyik nagy előnye a társasági formákkal szemben (pl.: kft, Bt, Rt.), hogy itt kezdetben nincs szükség tőke szavatolására, ugyanakkor nem is képződik a vállalkozó személyétől elkülönülő vagyontömeg, így az a saját vagyonával korlátlanul köteles helytállni.

A 2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről (Evectv.) határozza meg az egyéni vállalkozók fogalmát, valamint az alapításukra, működésükre és megszűnésükre alkalmazandó szabályokat. A jogi szabályozás alapján minden cselekvőképes, belföldi, állandó lakhellyel rendelkező és az egyéni vállalkozás jogából ki nem zárt természetes személy alanyi jogon alapíthat egyéni vállalkozást.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének feltétele, hogy az erre irányuló szándékáról a természetes személy a nyilvántartást vezető szervnél, a törvény rendelkezéseinek megfelelő bejelentést nyújtson be. Az egyéni vállalkozók nyilvántartását jelenleg a Nemzeti adó és Vámhivatal (NAV) végzi – 2020. július 1. napjától. Mindezeken túl az egyéni vállalkozó köteles a tevékenység folytatásában közreműködni, illetve kötelezettségeiért teljes vagyonával korlátlanul felelni. A korlátlan felelősséggel magyarázható az is, hogy egy természetes személy csak egy egyéni vállalkozást alapíthat, illetve az is, hogy nem lehet egyidejűleg egyetlen gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja sem.

Magának az egyéni vállalkozás elindításának az adminisztratív része viszonylag egyszerűen megoldható. Amire mindenképpen szükség van az az Ügyfélkapu, amelyet bármely kormányablaknál ingyenesen lehet létesíteni, az elektronikus ügyintézés pedig számos kötelezettség teljesítését könnyebbé, gördülékenyebbé tehet.



KATA adózási forma

Mindenekelőtt fontos azt tisztáznunk, hogy a KATA nem a vállalkozás formája, hanem egy egyszerűsített adónem, amelyet a kisadózó vállalkozók választhatnak. Egy új üzlet beindítása esetén a vállalkozási forma mellett a megfelelő adózás megválasztása a másik legfontosabb kérdés. Jelenleg Hazánkban az egyéni vállalkozók között a KATA nagy népszerűségnek örvend. Mindenekelőtt szükséges tisztázni azt, hogy a KATA, azaz a Kisadózó vállalkozások tételes adója egy egyszerűsített, bevétel alapú adózási forma. 2013-ben került bevezetésre a 2012. évi CXLVII. törvény által a kis-és középvállalkozások közteherviselési feltételeinek javítása érdekében.

A KATA alkalmazása azon vállalkozók számára célravezető, akik bevétele nem haladja meg a havi 1 millió forintot, a vonatkozó szabályok értelmében az adózónak főszabály szerint havonta 50.000, -Ft tételes adót kell megfizetnie, amely adott esetben nagymértékben előnyösnek tekinthető más adózási formákkal szemben. Fontos kiemelnünk, hogy ilyen jellegű adózás esetén nincs lehetőség a költségek elszámolására, tehát a vállalkozó minden bevétele beletartozik a havi egymillió forintos adóalap keretbe, bevételével pedig úgy kell gazdálkodnia, hogy abból minél nagyobb arányú profitot realizálhasson.

A KATA mértéke a kisadózó státuszának függvényében változik, főállású kisadózó esetében 50.000 forintot, mellékállású kisadózó esetén pedig 25.000 forintot kell megfizetni havonta. Mind ezek mellett lehetőség van emelt díja KATA fizetésére is, amely 75.000 forint havonta.

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy az egyéni vállalkozás indításától a kezdőknek sem kell megriadnia, ezenfelül a KATA bevezetése révén egy kedvező adózási lehetőség is támogatja az egyéni vállalkozó törekvéseit.