';

2022-ben is kedvezményes a vállalkozások számára az iparűzési adó

Közzétéve: 2022-02-16


2022-ben is kedvezményes a vállalkozások számára az iparűzési adó

Az iparűzési adó 2022-ben is kedvezményes a vállalkozások számára. Hogyan alakul ez a kedvezmény és mely vállalkozások tudják igénybe venni? Cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.

Az iparűzési adó, más néven HIPA vagy IPA az önkormányzatok fő bevételi forrása, amit településfejlesztésre, kiadásaik fedezésére tudnak felhasználni. Az iparűzési adót az adott településen székhelyet vagy telephelyet létesítő vállalkozásoknak kell megfizetni. Abban az esetben, ha a székhely és a telephely különböző helységbe esik, az adó eszközarányos, személyi jellegű és komplex módszerrel osztható meg az önkormányzatok között. Székhelynek az alapítóokiratban és a cégbejegyzésben meghatározott székhely számít. Ennek helyét a vállalkozás alapvetően szabadon választhatja. Telephelynek az a hely minősül, ahol a cég iparűzési tevékenységet végez, azaz, ahol az állandó üzleti létesítménye van. Megeshet, hogy a vállalkozás nem tartósan létesít székhelyet vagy telephelyet egy adott településen, viszont, ha 30 napnál tovább marad, napi 5.000 Ft iparűzési adót köteles megfizetni az önkormányzat felé.

Az iparűzési adó az előző években maximum 2% lehetett, azonban 2021-től a járványhelyzetre tekintettel ezt maximum 1%-ban határozták meg. Azokon a településeken, ahol eddig 1% alatt volt az iparűzési adó, ott az önkormányzatoknak továbbra is azt a mértéket kell tartaniuk, nem mehetnek fel 1%-ra. Ez a kedvezményes adó azokra a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozik, akiknek az éves árbevételük, illetve a mérlegfőösszegük nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Az iparűzési adó alapja a vállalkozás nettó árbevétele, amiből le kell vonni a járulékos költségeket, hogy megkapjuk a cég tiszta profitját. Ezután a tiszta profit után szükséges a cégnek az iparűzési adót fizetni az önkormányzat által meghatározott százaléknak megfelelően. Az iparűzési adó első részletét a vállalkozásoknak március 15-ig, míg a második részletet szeptember 15-ig szükséges kifizetni. Bár az iparűzési adót az önkormányzatok felé kell fizetni, szükséges a NAV felé egy erről szóló adóbevallást bemutatni a tárgyévet követő év május 31-ig. Ahhoz, hogy a fizetendő előlegek esetében is érvényesíteni tudja a vállalkozó a szóban forgó kedvezményt, február 25-ig szükséges leadni a NAV internetes felületén keresztül az ehhez kapcsolódó nyilatkozatot, amiben a vállalkozónak nyilatkoznia szükséges, miszerint ebben az évben jogosult az adott kedvezményre. Új vállalkozás alapítása esetén 15 napon belül, de legkésőbb június 30-ig tud nyilatkozni a szóban forgó kedvezményről.

Az önkormányzatoknak az iparűzési adó mértékének csökkenése nagy kiesést jelent, amit nem minden település tud önerőből megoldani. Az állam az önkormányzatok részére is készült támogatásokkal. A 25.000 fő alatti települések a kiesett iparűzési adó összegét teljes egészében megkapják, míg a 25.000 fő feletti települések szükség esetén kompenzációt kapnak. Az újonnan emelt minimálbér és garantált bérminimum nem jár plusz költséggel az önkormányzatoknak. Az energiaár-robbanás szintén kihat a települések költségvetésére, amennyiben ezzel kapcsolatban anyagi segítségre szorulnak, egyéni elbírálás alapján kérhetik azt a kormánytól.


Forrás: portfolio.hu, vg.hu, menedzserpraxis.hu, penzcentrum.hu