';

A cégalapítás könyvelési feladatai

Közzétéve: 2021-08-11


A cégalapítás könyvelési feladatai

Cégalapításhoz feltétlenül szükség van ügyvéd közreműködésére, de ritkán esik szó arról miben segíthet egy könyvelő a vállalkozás indulásakor… Hajlamosak vagyunk a könyvelő munkáját a működés során keletkezett számlák és bizonylatok dokumentálásával azonosítani, azonban sokkal korábban kezdődik. A cégalapítás könyvelés igénybevételével sokkal egyszerűbb!

Ha valaki új vállalkozást szeretne indítani és ez az első vállalkozása számos kérdés felmerülhet benne, melyek megválaszolására érdemes szakértő segítségét kérni. Cégalapítás könyvelés nélkül is lehetséges, de nem érdemes. Új vállalkozás indításakor meg kell határozni többek között a cégformát és adózási módot is. Ezen kérdések eldöntése nagyon fontos, egyrészt mert később már nehezebben módosíthatóak, másrészt pedig mert a megfelelő adózási mód kiválasztásával sok pénzt takaríthat meg egy kezdő vállalkozás is. Új cég alapításához könyvelés és adótanácsadás is ajánlott, hiszen míg a könyvelő a konkrét, adminisztratív jellegű kérdésekre tud választ adni, addig az adótanácsadó az adózási rendszer precíz ismeretében javaslatot tesz, melyik adózási móddal takarít meg a legtöbb pénzt a vállalkozás törvényes módon.

A cégalapítás szerződésmintában szereplő pontokat érdemes átbeszélni könyvelővel. A már említett cégformán és adózási módon kívül ide tartozik még a jegyzett tőke befizetés mikéntje és a vezető tisztségviselő jogviszonya is. A jegyzett tőke mértéke különböző cégformáknál eltérő méretű lehet. A Kft. minimális törzstőke igénye például 3 millió forint, mely rendelkezésre bocsátható pénzbeli és nem pénzbeli (apport) vagyoni hozzájárulással is. Nem minden esetben lehetséges a teljes törzstőkét apportként rendelkezésre bocsátani, és habár nem szükséges ezt az alapítás előtt megtenni, nem halogatható a végtelenségig. A törzstőke rendelkezésre bocsátás szabályairól és határidejéről érdemes könyvelőtől tájékozódni. A vezető tisztségviselő munkavégzése befolyásolhatja a vállalkozás által fizetendő adók és járulékok mértékét, hiszen ezek másképp alakulnak a megbízási jogviszony és munkaviszony függvényében, mely jelentős eltéréseket eredményezhet alvó cég, tehát gazdasági tevékenységét szüneteltető cég esetében is.

A cégalapítás könyvelési feladatai nem érnek véget a cégbejegyzési szerződésminták kitöltésével, hiszen bejegyzés után is akadnak feladatok, melyekben nagy segítséget jelent, ha a vállalkozás már rendelkezik megbízható könyvelővel. A bejegyzés után eleget kell tenni különböző bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségeknek, melyet a könyvelő is megtehet a vállalkozás helyett. Új vállalkozás indításakor kötelező az ügyfélkapu rendszerbe regisztrálni, melynek segítségével indítható el a cégkapu. A cégkapun keresztül zajlik a társas vállalkozás és a hivatalos szervek közötti kommunikáció, melyhez hozzárendelhetőek plusz személyek (akár a könyvelő is), akik saját ügyfélkapujukon keresztül intézhetnek cégügyeket. A cégalapítás könyvelési feladatai közé tartozik az új vállalkozás indításának a helyi önkormányzat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felé történő bejelentése, illetve a Központi Statisztikai Hivatal Elektronikus Adatszolgáltatásának (KSH-ELEKTRA) elvégzése.

Ha a kezdő vállalkozásnak szüksége van online pénztárgépre, ennek igénylésében is segítséget jelenthet a könyvelő. Az elmúlt időben szigorodtak a kötelező számlaadat-szolgáltatási feltételek, melyeknek a kezdő vállalkozásoknak is eleget kell tenni. Az online számlaadat-szolgáltatás elvégzése sokkal egyszerűbb online számlázó program használatával, hiszen az automatikusan elvégzi ezt és nem a vállalkozónak kell manuálisan felvinni a számlákat a rendszerbe.

Cégalapítás és székhelyszolgáltatás kedvező áron elérhető a LOGOSZ irodáiban! Ha cégalapítás könyvelési feladatihoz keres segítséget partnercégünk a Kontír Professional Kft. szakemberi állnak rendelkezésére!