';

A generációváltás jelentősége cégeknél

Közzétéve: 2020-11-24


Generáció váltás saját vállalkozás indítása

A családi vállalkozások életében is vannak olyan időszakok, amikor a további növekedés és siker reményében változtatni szükséges, és újra kell fogalmazni a vállalkozás céljait és működésmódját. Ezek közé az időszakok közé tartozik a generációváltás, amikor a cégvezető eldönti, hogy átadja a fiatalabb generációnak az irányítást.

A generációváltás három különböző területen történhet a vállalkozásoknál:

  • tulajdonosi
  • cégvezetői és
  • munkavállalói szerepben

Tulajdonosi és cégvezetői szinten történő váltás azt jelenti, hogy az idősebb generáció háttérbe vonul és a stafétabotot átadja az utána következőnek. Nem kell megijedni ettől a változástól, ugyanis az új vezető által képviselt új szemléletből számos előnye származhat a cégnek, sokat fejlődhet. Azonban, hogy a generációváltás sikeres legyen, gondos és tudatos előkészítés és szervezett váltás szükséges.

Mikor kell egy cégvezetőnek elgondolkodnia a háttérbe vonulásról? A generációváltás megvalósításának mikéntjén akár már a vállalkozásépítés elején érdemes gondolkodni Rácz Erzsébet közgazdász, vállalkozásfejlesztési tanácsadó szerint. Ez azért lehet fontos, mert a cég áthagyományozásának tudatos készítése több stratégiai döntést befolyásolhat.

Ha megszületett a döntés és megtörtént az utód kiválasztása, érdemes minimum 5 évet szánni a cégátadásra, átvételre. Tapasztalat szerint a sikeres a generációváltást elősegíti, ha a cégalapítók eleinte ott maradnak a háttérben, a tiszteletet, kapcsolatrendszert, tekintélyt, és bizalmat igénylő pozíciókban. Kevésbé sikeres a váltás, ahol az alapító hirtelen és teljesen kiszáll a cég életéből. A vállalkozás indítója és tulajdonosa maga a cég alapja és oszlopa, ha ő hirtelen eltűnik az súlyos veszteségekkel járhat. A generációváltás megvalósítható úgy is, hogy a két generáció egy ideig még különböző szereposztásban együtt munkálkodik a vállalkozás és a váltás sikerességén.

A cég a generációváltás után természetesen másképpen fog működni, hiszen új vezetője lesz, mely kihatással lesz a szervezetre is. Ez nem feltétlen jelenti sem azt, hogy rosszabb lesz, sem azt, hogy jobb, csak különböző. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a váltás sikerességéhez az elődnek és utódnak együtt kell működnie teljes mértékben.

A generációváltás rizikós vállalkozás, hiszen ha a folyamat nincs jól előkészítve, vagy nem a megfelelő ember lett megválasztva utódnak, hamar elveszhet az eddig megteremtett vagyon. Ennek elkerülése érdekében érdemes időben elkezdeni szellemi és fizikai vagyon átörökítésének megtervezését.

A sikeres generációváltás során fontos lehet az X és az Y generációk közötti eltérések, különbségek tudatosítása. Az X generációra leginkább a munka iránti elkötelezettség jellemző és általában csak akkor pihennek, ha munkájuk meghozta a várva várt gyümölcsét. Az Y generáció jellemzője, hogy másképp kívánja élni életét, mint szülei, szeretne több területen érvényesülni, de emellett fontos számára, hogy a szórakozásra és pihenésre is fordítson időt. Az Y generáció számára már természetes a digitalizáció és technológiai fejlődés által biztosított eszközök használata, mely nagy előnyt jelenthet a későbbiekben a cég növekedésében.

A generációváltás során rengeteg kompromisszumot kell meghozni, de hatalmas fejlődéshez is vezethet. Hazánkban a kis- és középvállalkozások jelentős szerepet vállalnak a foglalkoztatásban, így ezeknek a cégeknek a sikeres generációváltása közérdek.


Forrás: bkik.hu, vg.hu