';

Aláírási címpéldány és aláírás minta különbségei

Közzétéve: 2021-10-26


Aláírási címpéldány és aláírás minta különbségei

Ezt a cikket azzal a céllal hozzuk létre, hogy mindenki számára könnyen érthetővé tegyük pontosan mi a különbség az aláírási címpéldány és az aláírási minta között.

Aláírási címpéldány

Az aláírási címpéldány egy azonosításra szolgáló hivatalos dokumentum, mellyel egy szervezetet képviselő tisztségviselő aláírási képét lehet azonosítani. Ez a dokumentum azért fontos, hogy ne történjenek meg olyan esetek, amikor a szervezet nevében egy idegen, illetéktelen személy jár el. Így csak az a személy járhat el adott kérdésekben, akit a szervezet ténylegesen megbíz a feladatok elvégzésével.

Kiállításának folyamata

A dokumentum kiállításához a bejegyzésre vonatkozó bírósági végzés mellett szükség van a létesítő dokumentumokra is. A dokumentum kiállítását közjegyző végzi, és igény szerint akár több példányt is kiállíthat. Amikor egy tisztségviselő személye változik, annak bejegyzése előtt szükséges az aláírási címpéldány kiállítása. Ez fontos például bankszámlák feletti rendelkezés, vagy pályázatok benyújtása miatt.

Aláírás minta

Az aláírási minta egy teljes bizonyító erejű dokumentum. Ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos végzi a készítését. Másik határozott különbség az aláírási címpéldánnyal szemben, hogy aláírási mintát csak a törvény által előírt esetekben lehet készíteni.

Ugyanis az arra jogosult személy kizárólag a következő esetekben állíthatja ki a dokumentumot:

  • cégbejegyzési eljárás vagy változásbejegyzési eljárás során
  • cég létesítő okiratának módosítását is ő készíti vagy ellenjegyzi
  • az aláírási minta a cégbejegyzési vagy változásbejegyzési kérelem szükséges melléklete

A dokumentum bizonyítja, hogy az ügyvezető az okiratot ügyvéd előtt írta alá, vagy ügyvéd előtt ismerte el aláírásról, hogy az övé.

Természetüket tekintve az aláírási minta egy magánokirat, míg az aláírási címpéldány egy közokirat. Azonban ennek ellenére a két dokumentum szinte ugyanazt a célt látja el, bizonyítja egy adott aláírásról, hogy egy adott személyhez tartozik. Gyakorlatban az aláírási címpéldány közokirat mivolta valamivel erősebb bizonyító erővel ruházza fel azt, mint az aláírási mintát. De ennek ellenére, ha egy céget képviselő személynek igazolnia kell aláírását, gyakran a kettő egyenértékű, de nem minden esetben.

A LOGOSZ irodáiban cégalapítás és módosítás esetén 5 aláírás mintát automatikusan kiállítunk ügyfeleink számára, hogy ügyfeleinknek minél kevesebb ügyben kelljen közjegyzőt felkeresniük, és címpéldány kiállításáért fizetniük.