';

Az alkalmi munka is drágább lett

Közzétéve: 2022-07-27


Az alkalmi munka is drágább lett

Számos vállalat foglalkoztat munkavállalókat egyszerűsített jogviszonnyal akár alkalmanként, ha például extra megrendelést kap a cég, de akár hosszú távon is, amennyiben ez a fajta foglalkoztatás megfelelő mind a munkavállalónak, mind pedig a munkáltatónak. Az új extraprofitadóról szóló kormányrendelet szerint júliustól növekedik a fizetendő közteher az egyszerűsített jogviszonnyal foglalkoztatottak – idénymunkások, alkalmi munkát végző, filmforgatások statisztái – után. Lássuk mennyi költségre számíthat ezentúl a munkáltató!

Az emelés alapja a minimálbér, ami 2022. január 1-től 200.000 forint. Azok után a dolgozók után, akik idénymunkát végeznek mezőgazdaságban vagy turizmusban, a korábbi ötszáz forint helyett ezer forintot, a minimálbér fél százalékát kell kifizetni az államnak. Mezőgazdasági idénymunka közé sorolható az a munkavégzés, mely állattenyésztési, erdőgazdálkodási, halászati, növénytermesztési és vadászati ágazatba tartozik, valamint az anyagmozgatás, csomagolás – továbbfeldolgozás nem- termelő, termelői csoport, termelői szervezet vagy ezek csoportosulásánál. Turisztikai idénymunkának számít az a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatás, melyet a kereskedelemről szóló törvényben határoztak meg. Alkalmi munka esetén a foglalkoztatónak a minimálbér egy százalékát kell kifizetnie, ezer forint helyett júliustól már kétezer forintot. A minimálbér három százalékára, azaz hatezer forintra nő a filmforgatások statisztái után fizetett közteher mértéke, ez korábban négyezer forint volt. Ennek a kiegészítése az, hogy száz forintra kerekítve kell meghatározni a mértéket. Egy másik változás is történt a filmipari statiszták esetében, 18 ezer forintról 24 ezer forintra emelkedik a napi bér felső határa, azaz a minimálbér 12 százalékára.

A kormányrendelet kitér arra is, hogy az egyes esetekben milyen időszakra kell, hogy szóljon a munkaviszony. A mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások esetén a munkaviszony minden naptári napjára, amennyiben a határozott időre szóló munkaviszony hossza nem több, mint egy naptári évnek százhúsz napja. Alkalmi munka esetében a határozott időre szóló munkaviszony egyszerre legfeljebb öt egymást követő naptári napra, egy naptári hónapban maximum tizenöt naptári napra, illetve egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napra vonatkozhat a munkáltató és munkavállaló között létesített viszony.

Azonban nemcsak az alkalmi munkavállaláshoz kapcsolódó közteher mértéke változik, hanem ezzel párhuzamosan a nyugellátási alap is nő. Ennek alapja mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén naponta a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka, amennyiben közterhet fizet. Ez 2022. július 1-tól 2800 forint/napra növekedik a korábbi fix 1370 forint/naphoz képest. Az alkalmi munka és filmipari statiszta alapján történő közteher fizetés esetén a nyugellátási alap 5600 forint/napra nő a korábbi 2740 forint/napról, mely a minimálbér 2,8 százaléka, az ellátási alapot itt is kerekítve, száz forintra számolva kell meghatározni.

Az adóteher változások tehát július 1-jétől léptek életbe, az ezen a napon vagy ezt követően létesített határozott idejű alkalmi munkára és egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozik, amennyiben a szóban forgó munka mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka vagy filmipari statiszta.


Forrás: portfolio.hu, konyvelescentrum.hu