';

Az év elején léptek érvénybe az új fogyasztóvédelmi szabályok

Közzétéve: 2022-06-14


Az év elején léptek érvénybe az új fogyasztóvédelmi szabályok

Az új fogyasztóvédelmi szabályok 2022. január elsejétől léptek érvénybe, az áruk adásvételében, illetve a digitális szolgáltatások nyújtásában tapasztalható a változás. Vállalkozóként érdemes tisztában lenni az új rendeletekkel, hogy maximálisan eleget tudjon tenni a fogyasztóvédelmi szabályoknak.

A június végén kihirdetett 373/2021. (VI.30.) Kormányrendeletben foglalt fogyasztóvédelmi szabályok a kihirdetést követően fél évvel léptek hatályba, tehát a vállalkozásoknak fél évük állt rendelkezésre ezekre felkészülni. Az új rendelkezések azokra a szerződésekre vonatkoznak, amik a hatálybalépést követően kerültek megkötésre és a szerződésben foglaltak az áruk adásvételére, digitális tartalom szolgáltatásra vagy digitális szolgáltatás nyújtására vonatkoznak.

A teljesítési védelem 6 hónapról 12 hónapra bővült, azaz a teljesítéstől számított 12 hónapig vélelmezni kell, hogy a vevő által bejelentett hiba az áru teljesítésének időpontjában is fent állt. Ennek az ellenkezőjének bizonyítása a vállalkozás feladata, kivéve akkor, ha a vélelem a hiba jellegével vagy az áru természetével összeférhetetlen. A teljesítési védelem időbeni kitolása a vásárlónak kedvez, hiszen a bizonyítási teher, hogy hiba ténylegesen fennállt a teljesítés időpontjában nem rá, hanem ennek ellenkezőjének bizonyítása a vállalkozásra hárul. A jótállástól a vállalkozás azután állhat el, ha bebizonyosodott, hogy a teljesítést követően, egyéb ok miatt jelentkezett a hiba.

A teljesítési védelem mellett a kellékszavatossági igényekre vonatkozó szabályok is bővültek. A fogyasztó a következő esetekben lesz jogosult az arányos árleszállításra vagy az adásvétel megszüntetésére:

  • ha a javítást vagy a cserét a vállalkozás nem végezte el, vagy az áru visszavételére vonatkozólag a költségviselési kötelezettségének nem tett eleget
  • ha a hiba ismételten fennáll
  • ha a teljesítés hibájának mértéke meghalad bizonyos szintet
  • ha a cég az áru szerződésszerűvé tételét nem vállalta, vagy azt bizonyos határidőig, illetve a fogyasztó jelentős érdeksérelme nélkül nem vállalja

A vállalkozásnak kötelessége a visszaküldés költségét és a termék vételárát megtéríteni, amennyiben a fogyasztó az adásvétel megszüntetésére vonatkozó jogát gyakorolja.

Az áruk adásvétele mellett kitérnek a digitális termékekre, illetve szolgáltatásokra is. A fogyasztóvédelmi szabályzat pontosan meghatározza mi minősül digitális terméknek, szolgáltatásnak (például a mobilapplikáció és a játékkonzol), illetve kivételeket is megfogalmaz (például szerződések, amik az egészségügyi ellátásra irányulnak). Ennek alapján szükséges végigvenni vállalkozása termékeit, és amennyiben azok beleesnek a digitális kategóriába, az alábbiakra fokozottan figyelni kell:

  • az ésszerűen elvárt tartozékokat a termék mellé biztosítani kell, kiváltképp abban az esetben, ha azokat címkén vagy hirdetésekben megjelenítették
  • továbbá a szükséges frissítéseket, amivel használni lehet az adott eszközt vagy szolgáltatást, biztosítani kell a vevő számára

A jogszabály kitér arra is, hogy egy digitális szolgáltatás mikor minősül teljesítettnek, illetve a szolgáltatásnyújtásnak mi a pontos folyamata. A teljesítési védelem itt is érvényes, tehát hiba esetén a vállalkozóra hárul a bizonyítási teher.

Összességében a fogyasztói jogokat, illetve a jótállási időt növelik az új fogyasztóvédelmi szabályok, ezzel is minőségi termék- és szolgáltatásnyújtásra ösztönözve a vállalkozókat.

Forrás: pbkik.hu, ado.hu, net.jogtar.hu, menedzserpraxis.hu