';

Az orosz-ukrán háború hatásai a magyar vállalkozókra

Közzétéve: 2022-04-12


Az orosz-ukrán háború hatásai a magyar vállalkozókra

A szomszédban zajló háború immár több hete tart, a végét egyelőre még az elemzők sem látják. Egy biztos, a háború nemcsak Oroszország és Ukrajna gazdasági helyzetére van hatással, hanem egész Európáéra, köztük Magyarország gazdasági életére is. A járványhelyzethez hasonló gazdasági válságra lehet készülni.

Elsőkézből azokat a vállalkozásokat érinti a háború, akik az adott területekre exportálnak. Az Oroszországba exportáló cégek száma eléri a 800-at, évi 2,1 milliárd dollár forgalommal, míg az Ukrajnába exportáló vállalatok száma közel 2000, évi 3,2 milliárd dollár értékben. Az exportcégeken túl szinte minden szektor érintett a háború által, legfőképpen az agrárium, az építőipar, a gépipar, a gyógyszer- és egészségipar. Kereskedelmi szempontból is érdemes vizsgálni a háborús helyzetet. Nemcsak a háborús országokba szállított vagy onnan behozott áruk lehetnek kitéve a nehéz helyzetnek, hanem Oroszországon és Ukrajnán keresztül szállított cikkek is. A keleti országrészeken megnövekedett a határátlépés ideje, így késések is várhatók a szállításban.

Elemzők sem látják még a háború végét, viszont az megállapítható, hogy minél tovább tart az agresszív helyzet Ukrajnában, annál több kár keletkezik a gazdaságban Európa szerte. Több vállalkozásnak is a megélhetését veszélyezteti a kialakult helyzet. Szakértők szerint ezeknek a cégeknek a megsegítésére vissza nem térítendő támogatás nyújthat csak megoldást. Fontos, hogy nem csak a megélhetésre szükséges gondolni, hanem a háború utáni piacra lépésre is, ezt kedvezményes, hosszútávú hitelekkel és állami garanciavállalással lehetne megsegíteni. Nehéz pontos számításokba bocsátkozni, mennyi is lenne az az összeg, amit most a sérült szektorokhoz szükséges lenne eljuttatni, illetve amennyi a piacra lépéshez kellene, de minél inkább elhúzódik a háborús helyzet, ez az összeg valószínűleg úgy növekszik.

A háborús helyzet kihatással lehet a munkáltatóra és a munkavállalóra egyaránt. Abban az esetben, ha a munkáltató bankja a helyzetre való tekintettel megcsúszik a kifizetésekben, a munkáltató nem vonható felelősségre, illetve a munkavállaló nem élhet az azonnali felmondás jogával. Ekkor a munkáltatónak érdemes tájékoztatnia a munkavállalót a felmerülő problémáról és a türelmét kérni. Előfordulhat, hogy a munkáltató nem tud a munkavállalónak munkát biztosítani, például, ha nem érkezik meg időben a munkához szükséges alapanyag. Ekkor több opció is felmerülhet: a munkáltató elrendelhet állásidőt, kioszthatja a szabadságokat, összevonhatja a pihenőnapokat, illetve adhat többlet távollétet, amire a munkavállalóval megegyezve csökkentett bér is adható.

Számos vállalkozásnál aktuális a kérdés, hogyan is tud Ukrajnából érkezett személyeket foglalkoztatni Magyarországon? Abban az esetben, ha kettős állampolgárról beszélünk, tehát egy magyar-ukrán állampolgárságú munkavállalóról, a vállalkozónak könnyű dolga van, ugyanis akadály nélkül foglalkoztathatja, mivel azok a szabályok fognak rá vonatkozni, mint a magyar munkavállalókra. Bonyolódik a helyzet ukrán állampolgár esetén, hiszen az ő foglalkoztatása engedélyköteles. Kivételt képez ez alól, ha a menekültstátuszban lévő ukrán állampolgár hiányszakmában helyezkedne el itthon. Ekkor a menekültstátusz végéig engedély nélkül lehet őt foglalkoztatni.


Forrás: piacesprofit.hu, portfolio.hu, vg.hu