';

Betéti Társaság: a magyar jogrendben elismert társasági forma

Közzétéve: 2020-11-04


Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása jó választás lehet annak, aki nem egyedül szeretné kipróbálni magát az üzleti életben, hanem társas vállalkozóként, azonban nem állnak rendelkezésére milliók, melyet jegyzett tőkeként befizethet a társaság számlájára. Tájékozódjon a Bt. alapítás feltételeiről és jellemzőiről!

Minimum két fővel alapítható a betéti társaság (továbbiakban: Bt.), szükséges egy beltag és egy kültag. A beltag adja a személyes közreműködését, így az esetek többségében személye megegyezik a képviseletre jogosulttal – az ügyvezetővel. A kültag vagyoni hozzájárulását biztosítja a vállalkozásnak, a mindennapokban gyakran említik csendes társként is. A társasággal szembeni követelésük is ezekhez igazodik: a beltag felelőssége korlátlan és egyetemleges – saját vagyonával is felel; míg a kültag a létesítő okiratban foglalt vagyoni hozzájárulásig, azaz korlátolt a felelőssége.

Létesítő okirata a társasági szerződés. Elkészíthető szerződésminta használatával is, mellyel az egyszerűsített cégeljárásban részt vehet. Egyszerűsített cégeljárás során az alapítás illetékmentes. Társasági szerződésben az alapadatain felül (cégnév, székhely, tevékenységi kör) nyilatkozni kell az alapító tagoknak a vagyoni hozzájárulásról, a törzstőkéről. Az érvényben lévő rendelkezések szerint nincsen kötelezően befizetendő összeg, így akár kis összeggel is elindítható a vállalkozás. Összetétele szerint lehet pénzbeli (készpénz) és nem pénzbeli (apport) hozzájárulás. A bevitt vagyon szerint oszlanak meg a részesedések és a szavazatok, de van lehetőség ettől eltérő arány meghatározására. A nyereségből és a veszteségből kizárásra nincs lehetőség. Az ügyvezető személye az esetek többségében megegyezik a beltagéval, mivel ő működik személyesen közre a cégben, de akár a kültag is elláthatja az ügyvezetést. Elegendő egy személy is erre a feladatra, több személy esetén meg kell határozni, hogy önálló vagy együttes aláírási joggal rendelkeznek.

Amennyiben egy tag kivételével az összes többi tag kilép a társaságból, a törvény lehetőséget ad arra, hogy átmenetileg – hat hónapig – egy személlyel működjön. Ha új tag nem lép be a társaságba, akkor vagy meg kell szüntetni a céget, vagy más társasági formát (egyszemélyes Kft.) választva át kell alakulni. A beltag kilépés esetén még öt évig a teljes magán vagyonával felel a vállalkozással szembeni követelésekért. Új tag esetén érdemes kitérni arra, hogy a belépése előtti tartozásokért ne feleljen.