';

Cégalapítás ára

Közzétéve: 2020-06-08


Cégalapítás ára

Van ingyenes cégalapítás? Hogyan alakulnak a cégalapítási költségek? Mikor szükséges cégalapítás illeték befizetése? Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása? Ezek a kérdések nagyon fontosak és minden leendő vállalkozónak tisztában kell lennie ezen információkkal. A következőkben összefoglaljuk, hogy mennyi lehet a cégalapítás díja, és hogyan áll össze ez az összeg.

Alapformula szerint a cégalapítás ára a cégalapítási illetékből, közzétételi díjból, jogügyletek biztonságát elősegítő keretrendszerben való adatlekérés (JÜB) költségéből, illetve az ügyvédi munkadíjból tevődik össze.

2017. óta lehetséges egyszerűsített eljárásban végezni a cég bejegyzését, ami lehetővé teszi az olcsó cégalapítást. Az egyszerűsített eljárás csak egyéni cég, korlátolt felelősségű társaság (Kft.), betéti társaság (Bt.), és közkereseti társaság esetén kedvezményes. Ezekben az esetekben a cégalapítási illeték és a közzétételi díj is 0 Ft. A kedvezmény nem vonatkozik zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.) alapítására, ahhoz így is kötelező cégalapítási illeték (50.000 Ft.) befizetése. A Kft., Bt. és egyéni cég nem mentesül az illetékbefizetési kötelezettség alól, amennyiben változásbejegyzést végeznek. Egyszerűsített eljárásban végzett változásbejegyzés esetén a cégbíróság felé fizetendő illeték Kft. és Bt. részére is 15.000 Ft., melyhez hozzáadódik 3.000 Ft. közzétételi költség.

A hagyományos eljárásban végzett cégalapítás ára korábban az előbbieknél jóval magasabb volt, de 2017-ben jelentős engedményeket tettek. Bt. alapítás és Kft. alapítás hagyományos eljárásban is illeték és közzétételi díj mentes. A Zrt. alapítás illetéke azonban 100.000 Ft., és ezen felül kötelező megfizetni az 5.000 Ft.-os közzétételi díjat. Normál eljárásban a változásbejegyzési illeték is máshogy alakul: Kft., Bt. és Zrt. esetében 15.000 Ft., 3.000 Ft közzétételi költséggel.

Az ügyvédi munkadíj megállapodás kérdése, ügyvédi irodánként változik. A LOGOSZ Cégcsoport kedvező árú cégalapítás csomagokat kínál. Tájékozódjon a LOGOSZ irodában végezhető cégalapítás költségeiről! A csomagajánlatok tartalmazzák a cégalapítás ügyvédi díját, a JÜB ellenőrzés költségeit, fél órás tanácsadást, 5 db. aláírás mintát, egy vállalkozásindítási útmutatót és segítségnyújtást a Kockerd kérdőív kitöltéséhez.

Cégalapítás csak törzstőke befizetésével lehetséges. Nem szükséges azonban a teljes összeget a társaság rendelkezésére bocsátani már az alapításkor. Kft. alapítás törzstőke egy részének befizetése után lehetséges, a 3 millió forintból ezután fennmaradó részt az alapítást követően általában 2 éven belül kell rendelkezésre bocsátani. Zrt. alapítás esetén legalább 5 millió forint törzstőke megfizetése szükséges, azonban az alapításkor elég ennek 25%-át befizetni, melynek elvégzéséről banki igazolást kell csatolni a bejegyzési kérelem mellé. Bt. alapítás sem lehetséges törzstőke nélkül, azonban nincsen meghatározva a törzstőke minimális összege.

Forrás: logoszcegcsoport.hu