';

Cégalapítás azonnal

Közzétéve: 2020-09-03


Cégalapítás azonnal

Vállalkozás indításakor fontos tisztában lenni vele, hogy a cégalapítás mennyi idő? Ha tudjuk, mikor szeretnénk üzletszerű gazdasági tevékenységbe kezdeni, érdemes annak is utána nézni, hogy mennyi időt vesz igénybe a cégalapítás, illetve mit is jelent a gyors cégalapítás. Fontos az időzítés!

Gazdasági társaságot nem érdemes túl korán megalapítani, hiszen akkor még a tevékenység megkezdése előtt felesleges költségeink keletkezhetnek, például nullás mérleg elkészítése és leadása, vagy KATA-s vállalkozó fix összegű adója, stb. Ennek ellenére a cégalapítást nem érdemes az utolsó pillanatra sem hagyni. Habár a cégalapítás azonnal elindítható, a bejegyzésig így is szükség van néhány napra. A gyors cégalapítás 1 nap alatt is lehetséges, de sajnos ez nem rajtunk áll.

Cégalapítás gyorsan elindítható, hiszen ha minden lényeges kérdésben határoztunk (cégforma, adózási mód, székhely stb.), akkor a hivatalos papírok kitöltése akár egyetlen óra alatt elvégezhető. Gyors cégalapítás csak egyszerűsített cégbejegyzési eljárással végezhető, hiszen itt rendelkezésre áll az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárás Közreműködő Szolgáltatás oldaláról letölthető szerződésminta.

A szerződésminta kitöltése után ügyvéd jelenlétében kell aláírni a létesítő okiratot. A cégalapítás azonnal sokszor azért nem indítható el, mert az ügyvédre várni kell. A LOGOSZ Cégcsoportnál felár ellenében az ügyvéd rendelkezésre áll és aláírás után még aznap ellenjegyzi a papírokat és elindítja a cégbejegyzési kérelmet.

A cégbejegyzési eljárás elindítása után a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kerül a kérelem. A NAV az vállalkozás adószámának kibocsátásáról legfeljebb 8 munkanap alatt döntést hoz. A tapasztalat alapján, ha valakinek nincs üzleti múltja, egyetlen nap alatt megkaphatja a céges adószámot. Ellenkező esetben a NAV áttekinti az eddigi tevékenységet, amely akár több munkanapot is igénybe vehet.

Miután a NAV határozott az adószám kiadásáról a Cégbírósághoz kerül a cégbejegyzési kérelem, ahol 1 munkanap alatt döntenek a kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. A Cégbíróság leggyakrabban azért utasítja el a cégbejegyzési kérelmet, mert valamely dokumentum hiányzik vagy a cégnév túlságosán hasonlít már bejegyzett cég nevéhez.

A cégalapítás 1 nap alatt is lehetséges, de egyszerűsített eljárással legfeljebb 9 nap alatt megszületik a döntés. A cégbejegyzéshez szükséges idő tőlünk független, tehát kérelem leadása után nincs ráhatásunk, hogy a NAV és a Cégbíróság mennyi ideig dolgozik. Ha a cégbíróság elutasítja a cégbejegyzési kérelmet, akkor az alapítónak 8 nap áll a rendelkezésére, hogy a hibákat javítva, hiányzó dokumentumokat pótolva újra benyújtsa. Ebben az esetben nem szükséges a cégbejegyzési illeték újbóli befizetése.