';

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak

Közzétéve: 2021-02-18


Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak

Jelen világunkban a globalizáció egyre nagyobb mértéket ölt, a határon átnyúló üzleti tranzakciók szinte mindennapossá váltak, és a gazdasági szereplők számára sem jelenthet akadályt akár több határon átnyúló érdekeltségek kialakítása sem. Ezzel a jelenséggel összhangban van lehetőség arra, hogy a cégalapítást Magyarországon külföldi állampolgár is elvégezhesse.


Mindenekelőtt fontos tehát tisztáznunk, hogy mára hazánkban külföldi állampolgár számára is elérhető a cégalapítás lehetősége, és a külföldi állampolgárok is ugyanúgy választhatnak aközött, hogy milyen típusú céget alapítsanak, mint a magyar állampolgárok. Természetesen vannak veszélyei is, ha a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárhoz kötődik, ugyanis nyilván sokkal nehezebben lehet utolérni, mintha belföldön tartózkodna, valamint nehezebb az előéletét is lenyomozni. Napjainkban a hatályos szabályozás a nemzetközi politikai célkitűzésekkel összhangban egyre nagyobb hangsúlyt fektet a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harcra, ennek egyik eredménye az, hogy a cégek alapítására – függetlenül attól, hogy magyar, illetőleg, hogy külföldi állampolgárságú személy-e az alapító – már csak megfelelő ügyfél átvilágítás és nyilatkozattételt követően kerülhet sor.

A vonatkozó jogi szabályok értelmében annak a természetes külföldi személynek, aki céget kíván alapítani vagy magyarországi lakóhelyet kell létesítenie, vagy pedig kézbesítési megbízottal kell rendelkeznie. A kézbesítési megbízott biztosítja a külföldi cégalapítónak érkező iratok megfelelő átvételét, és továbbítását. A kézbesítési megbízott lehet akár természetes, akár jogi személy is.

A cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgár számára is egy járható út, azonban ügyelnie kell a részletszabályokra és azokra a többlet elvárásokra, amelyeket a jogi szabályozás vele szemben támaszt. Nagyon körültekintően kell eljárni a megfelelő kézbesítési megbízott megválasztása során, mivel a kézbesítési megbízott által átvett iratok esetében kézbesítési vélelem is fennáll. Ez azt jelenti, hogy ha a vélelem beáll, úgy kell tekinteni mintha a céget Magyarországon megalapító külföldi állampolgár meg is ismerte volna a hivatalos küldemény tartalmát. A LOGOSZ Cégcsoport kedvező áron nyújt megbízható kézbesítési megbízott szolgáltatást!

Amennyiben a cégalapítást Magyarországon külföldi állampolgár végzi, fontos még szót ejteni az esetleges nyelvi kihívásokról, egy külföldi állampolgárnak ugyanis nem kis nehézséget jelenthet a magyar terminológia megértése, főleg abban az esetben, ha hazánkról jelentősen eltérő jogrendszerbeli államból érkezik. Abban az esetben, ha cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgár számára készül, a cégalapítás dokumentumait jellemzően kétnyelvű formában állítják ki annak érdekében, hogy a külföldi állampolgár is megfelelően tájékozódhasson a cégalapításról. Továbbá érdemes ilyen helyzetekben olyan ügyvéd segítségét kérni, aki azon a nyelven is el tudja magyarázni a cégalapítás részleteit a külföldi fél számára, amelyet tökéletesen ért.

A külföldi cégalapító számára hasznos lehet a székhelyszolgáltatás igénybevétele is. Fontos azonban itt is, hogy olyan céget válaszunk, aki megfelelően tud kommunikálni a külföldi állampolgárral, és így könnyen meg tudják érteni egymást. A székhelyszolgáltató vállalkozások mindemellett gyakran vállalnak kézbesítési megbízotti feladatokat is, így akár egy szolgáltató kiválasztásával egyszerre több ügyet is megoldhatunk.