';

Cégalapításhoz szükséges dokumentumok

Közzétéve: 2021-03-26


Cégalapításhoz szükséges dokumentumok

Ügyfeleink gyakran fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy melyek a cégalapításhoz szükséges adatok, vagy Kft. alapításhoz szükséges dokumentumok. Így, most összeszedtük ezeket az információkat, hogy átláthatóan, egy helyen minden követelményt megtaláljon, amelyek szükségesek vállalkozásának megalapításához.


Nézzük, melyek a cégalapításhoz szükséges adatok!

Most azokat az adatokat vizsgáljuk meg, amelyek nélkülözhetetlenek a cégalapításhoz. A cégalapításhoz szükséges dokumentumok, adatok a következőkben kerülnek kifejtésre. A cégnév olyan adat, amelyet mindenképp előre kell bocsátani a cégalapítás során, hiszen nélküle nem alapítható vállalkozás. A cégnév kiválasztása nem egyszerű, így érdemes kellő időt szánni rá. Fontos, hogy tükrözze vállalkozása tevékenységét, figyelemfelkeltő, frappáns és megnyerő legyen. Emellett azonban lényeges szem előtt tartani, hogy a választott névnek minimum 3 karakterrel el kell térnie egy, már meglévő cégnévtől. Felépítését tekintve vezérszóból és a cégforma megnevezéséből áll. Minden esetben latin betűkkel írandó, azonban választhat betűszót, rövidítést vagy idegen nyelvű szavakat is. Javasoljuk, hogy - a meglepetések elkerülése végett - ellenőrizze cégnevét az e-cégjegyzék oldalon, mert ha esetleg olyan név kerül kiválasztásra, amely már foglalt, akkor új cégnevet kell kitalálnia. A tevékenységi kör szintén a cégalapításhoz szükséges adatok egyike. Akkor jár el helyesen, ha a szerződésmintában feltünteti a végezni kívánt tevékenységet, valamint az egyéb tevékenységeket, azok megnevezésével és TEÁOR számával. Előfordulhat, hogy olyan tevékenységet választ, amelyhez engedélyre van szükség. Ebben az esetben az engedély nélkül is megalapíthatja a céget, de mindenképp be kell szereznie a tevékenység megkezdésééig. Az adatok közé tartozik az e-mail cím. A 2013. évi cég eljárásról szóló törvény értelmében cégalapításkor elengedhetetlen, hogy megadja a cég elektronikus kézbesítési címét, hivatalos e-mail címét. Amennyiben szeretne könyvvizsgálót is megbízni, akkor mindenképpen meg kell adni nevét, lakcímét, kamarai nyilvántartási számát, adóazonosítóját, illetve elfogadó nyilatkozatát a cégalapításhoz. Könyvvizsgáló megbízása 2006. óta nem kötelező, de dönthet úgy, hogy szeretne alkalmazni – mely esetben készüljön fel az adataival.

Lássuk a cégalapításhoz szükséges dokumentumokat!

A dokumentumok természetesen a szükséges adatokat tartalmazzák, ám az alábbiakat tekintve minden esetben szükség van az adatok igazolására. A székhely, telephely és fióktelep egyike a cégalapításhoz szükséges dokumentumoknak. A cég székhelyének megjelölése elengedhetetlen a cégalapítás során. Emellett nyilatkozni kell arról is, hogy ez a cím azonos-e a központi ügyintézés helyével. Be kell mutatni a székhelyként megjelölt ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját, valamint az ingatlan tulajdonosától kapott székhelyként való használatra jogosító okmányt. Amennyiben úgy dönt, hogy székhelyszolgáltatást szeretne igénybe venni, akkor be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. A telephely és a fióktelep esetében is nélkülözhetetlen a tulajdoni lap és a hozzájárulási nyilatkozat bemutatása. A cégalapításhoz szükséges dokumentumok és adatok egyik legfontosabbja az alapító tag vagy tagok, valamint a vezető tisztségviselőről szóló igazolás. A cégalapítás során kötelező rendelkezni az alapító tag és a vezető tisztségviselő nevével, anyja nevével, születési helyével és időpontjával, valamint adószámával. Ezen adatok igazolásához fel kell mutatni az azonosításhoz szükséges okmányokat, mint például a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az adókártyát.


Ezek azok a cégalapításhoz szükséges dokumentumok és adatok, amelyeket mindenképp érdemes összegyűjteni cégalapítás elvégzése előtt. Ha kérdése adódott, segíthetünk valamiben, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén!