';

Egyéni vállalkozás indítása online

Közzétéve: 2020-12-22


Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása online, nagyon egyszerűen és gyorsan lehetséges. Nem kell hozzá ügyvédi közreműködés, csak ügyfélkapu hozzáférés.


Online vállalkozás indítás lépései

Habár korábban csak személyesen lehetett, most már egyéni vállalkozás indítása online is megvalósítható. A Webes Ügysegéden keresztül van lehetőség az egyéni vállalkozás online alapításához. Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatással lehetséges a Webes Ügysegéd használata, ami azt jelenti, hogy rendelkezni kell telefonos azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztrációval, vagy ügyfélkapu hozzáféréssel vagy eSzemélyi Okmánnyal. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdéséről szóló bejelentést követő nyilvántartásba vételről a bejelentő igazolást kap. Az egyéni vállalkozói tevékenység csak akkor kezdhető meg, ha az ügyfélkapus tárhelyre a nyilvántartásba vételről szóló igazolás megérkezett. Az értesítési tárhelyre érkeznek a hivataltól küldött dokumentumok, válaszok és nyugták. Ezek letölthetőek vagy a tartóstárban tárolhatóak és címkézhetőek. Ami a legfontosabb, egyéni vállalkozás indítása online INGYENES!



Van-e illetékfizetési kötelezettség?

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése, a változásbejelentés, az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének és megszűnésének bejelentése díj-és illetékmentes.

Illetékfizetési kötelezettsége korábban csak azon ügyfeleknek keletkezett, akik egyéni vállalkozói igazolvány kiállítását kérték. (Egyéni vállalkozói igazolvány kiállításának illetéke 10.000 forint volt.) Azonban januártól megszűnt az egyéni vállalkozói igazolvány, így már ezzel a költséggel sem szükséges számolni.



Egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlása

Egyéni vállalkozás online indítása során is be kell jelenteni a végezni kívánt tevékenységet. Az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba olyan tevékenységet jelenthet be, melynek gyakorlására vonatkozó jogszabályi előírásokat teljesítette. Engedélyköteles gazdasági tevékenység csak az engedély birtokában kezdhető meg. A bejelentés, illetve engedélyköteles tevékenységeket megtaláljuk az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékében (ÖVTJ).



Miket kötelező bejelenteni Ügyfélkapun keresztül?

  • tevékenység megkezdését
  • adatváltozást
  • tevékenység szüneteltetését
  • tevékenység folytatását
  • tevékenység megszűnését

Akár kormányablakban, akár ügyfélkapun keresztül online történik az egyéni vállalkozás indítása, kötelező székhelyet, telephelye(i)t és fióktelep(ei)t megjelölni, így már a kérelem benyújtásakor el kell dönteni hol legyenek ezek. A székhely a vállalkozás központi ügyintézésének a helye, a telephely a vállalkozás gyakorlásának helyszíne, amely akár más címen is lehet, mint a székhely.



Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Az egyéni vállalkozói tevékenység legalább egy hónapig és legfeljebb kettő évig szüneteltethető. A szüneteltetés időtartama lehet határozott és határozatlan idejű. A vállalkozó ezt köteles a www.nyilvantarto.hu oldalon található elektronikus űrlapon, a nyilvántartási száma feltüntetésével ügyfélkapun keresztül bejelenteni. A szüneteltetés kezdő napja a bejelentést követő nap. A szüneteltetésről az okmányiroda igazolást küld, az időtartam alatt tevékenységét nem folytathatja.



Egyéni vállalkozás nyilvántartása

A nyilvántartásban szereplő adatokat - a gazdasági forgalom biztonsága, a vállalkozói tevékenység gyakorlásával összefüggő jog vagy tény igazolása céljából - az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság megszűnésétől számított tíz évig kezeli az okmányiroda.