';

Egyéni vállalkozás költségei

Közzétéve: 2021-08-04


Egyéni vállalkozás költségei

Az egyéni vállalkozás amellett, hogy számos előnnyel jár, kötelezettségeket is von maga után. Az első, amit érdemes szem előtt tartani mielőtt belevág, az egyéni vállalkozás költségei. Cikkünkben összeszedtük az alapítás és a működtetés költségeit, hogy előre felkészülve vághasson bele az új fejezetbe.

Egyéni vállalkozás alapítási költségei

Egyéni vállalkozás indításához először regisztrálni kell az Ügyfélkapu rendszerbe. A regisztráció díjmentes, bármelyik kormányablakban elvégezhető, illetve, ha 2016. január 1. után kiállított személyi igazolvánnyal rendelkezik, akkor akár online is végrehajthatja. A további lépéseken szintén végigmehet online, a Webes Ügysegéd oldalán. Mielőtt belevág a folyamatba, érdemes átgondolni, hogy hova szeretné bejelenteni a vállalkozást. Rendelkezni fog saját irodával, vagy olyan helyszínnel, ahol a vállalkozás tevékenységét végezni fogja? Esetleg az otthona címét szeretné megadni? Ha el szeretné kerülni a saját ingatlanba való bejelentéssel járó esetleges kellemetlenségeket, akkor igénybe vehet székhelyszolgáltatást is.

Miután átgondolta a felmerülő kérdéseket, az alapítási folyamat egyszerűen, online is elvégezhető. További jó hír, hogy az egyéni vállalkozás alapítása tulajdonképpen ingyenes. Egy fix költséggel számolhat, mely a Kereskedelmi- és Iparkamara felé fizetendő tagsági díj: 5.000 forint. A tagságba való felvételt a vállalkozás megalapításától számítva 5 napon belül kötelező kérni. Összességében tehát az alapításkor 5.000 Ft-ot tesznek ki az egyéni vállalkozás költségei.


Egyéni vállalkozás adózási költségei

Az egyéni vállalkozás költségeit befolyásolja, hogy milyen adózási formát választ. A legnépszerűbb adózási forma a KATA (kisadózók tételes adója), amely egy havi fix összeget jelent. A KATA díján kívül csak az iparűzési adót (IPA) és a számlázási költségeket szükségek megfizetni. A KATA adózási forma akkor vehető igénybe, ha bevétele nem haladja meg az évi 12 millió forintot.

A KATA összege annak függvényében alakul, hogy főállású vállalkozó, vagy másodállású egyéni vállalkozóként, főállású munkahely vagy nappali képzés mellett végez vállalkozói tevékenységet. Előbbi esetben havi 50.000 forintos, utóbbi esetben pedig 25.000 forintos adóval növekednek az egyéni vállalkozás költségei. Az IPA esetében megválaszthatja, hogy évi fix 50.000 forintot, vagy a teljes árbevétel 2%-át szeretné inkább megfizetni.


Egyéni vállalkozás működtetési költségei

Az alapítási és az adóköltség megfizetésén túl számos egyéb költség is felmerülhet, amelyek gyakran a kiadások oroszlánrészét teszik ki. Kifejezetten igaz ez a vállalkozás indításakor, így mindenképp fordítson körültekintő figyelmet a helyes kalkulációra, hogy ne érjék meglepetések már az elején.

Az egyéni vállalkozás költségei közé sorolhatók többek között az irodabérlés, székhelyszolgáltatás, anyag- és eszközbeszerzés, könyvelő, számlázó program, biztosítási díj, munkahely felszerelése, internet, telefon stb. díja is. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is kedvező áron elérhető Magyarország első számú székhelyszolgáltatójánál, a LOGOSZ irodáiban! A lista korántsem teljes – fontos, hogy a kalkulációba beleszámítson minden olyan kiadást, amely felmerülhet az egyéni vállalkozás működésével összefüggésben.



Ha szeretne biztosra menni az egyéni vállalkozás költségeivel kapcsolatban, akkor keresse bizalommal a LOGOSZ munkatársait. A LOGOSZ ügyfeleinek megbízható könyvelési szolgáltatás, 1 hónap ingyen könyveléssel elérhető a Kontír Professional Kft.-nél!