';

Hazai startupok helyzete és lehetőségei

Közzétéve: 2021-10-14


Hazai startupok helyzete és lehetőségei

Az utóbbi időben a startup cégek nagy támogatásokat nyerhetnek Magyarországon. Számos pályázat, program, inkubátor és akcelerátor kínál kedvező lehetőségeket a vállalkozó kedvűeknek, melyekkel érdemes élni. Startup cég alapítása hazánkban is egyre népszerűbb és egyre nagyobb támogatást kap.

A startup cégek támogatása most még nagyobb népszerűségnek örvend, mint korábban. Budapest az induló vállalkozások helyzete alapján a feltörekvő országok között az élbolyba tartozik egy nemzetközi kutatás alapján. Mivel hazánkban több mint 1.000 startup cég található, melyek 25.000 embert foglalkoztatnak, a gazdaság újraindításában rájuk is számítanak, melyhez a kellő támogatásokat is igyekeznek megadni. Jelenleg a startup cégek erősítésében a pénzügyi támogatáson van a legnagyobb hangsúly, azonban már megszületett a felismerés, hogy hatékonyabb a finanszírozást tudás átadásával kombinálni. A befektetett pénz nem hasznosul kellőképpen a startup ökoszisztéma és vállalkozói kultúra egyéb irányú fejlesztései nélkül a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB felmérése szerint. A helyzetre reagálva igyekeznek egyre több programot indítani, mely a sikeres startup cég alapításához szükséges tudást is átadja a vállalkozóknak.

Ezen törekvés részének tekinthető a Startup Hungary tavalyi megalapítása is, melyet 12 magyar startup indított az IVSZ, Google és Design Terminal közreműködésével. A kezdeményezés célja, hogy felpezsdítse és építse a startup közösséget, segítse a kapcsolódást hazai és nemzetközi szereplőkhöz, és támogató közeget fejlesszen a nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai startup cégeknek.

Idén indult el a Széchenyi Alapon keresztül egy 10 milliárd forintos program is, melynek célja az induló vállalkozások és startup cégek piacra jutását segítő inkubátorok és akcelerátorok támogatása tőkével. A program keretén belül nem közvetlenül elnyerhető támogatás kerül szétosztásra, hanem kockázati tőkebefektetésben részesülhetnek az új vállalkozásokat tanácsadással, tőkével segítő befektetők. Az imént említetthez hasonlóan a Startup Factory pályázaton technológiai inkubátorok nyerhettek el támogatást tavaly.

A közvetett támogatások mellett számos olyan pályázat is elérhető, amely közvetlen a startup cégeknek nyújt segítséget, érdemes tehát körbe nézni. Többek között ide tartozik a „Pályázat globális startup versenyben való részvételre, innovatív technológiák és üzleti ötletek fejlesztésére”, mely olyan technológiai startupok számára elérhető, melyek javítani szeretnének az életminőségen és egy intelligensebb, zöldebb és egészségesebb jövőért dolgoznak. Továbbá egy másik startup versenyben való részvételre hívó „Pályázat vállalkozásfejlesztési ötletversenyben való részvételre” is, mely informatikai startupok jelentkezését várja. Most zárult le a Hungarian Design and Fashion Agency Startup Programja is, mely a design és divat ipar számára keresett innovatív megoldásokat kínáló startup cégeket. Azonban még lehet jelentkezni az Európai Bizottság által indított Women TechEU programba, mely nők által alapított és vezetett innovatív vállalkozásokat szólít meg.

Idén szeptemberben elindult Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa is a Hungarian Startup University Program (HSUP), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködéséből. Ezen kívül szakmai tagozat indul Startup és Scale-up néven a startup közösség résztvevőinek (pl inkubátorok, startupok, kockázati tőkealapok, scale-up-ok, stb.), mely nem csak az IVSZ szakmai segítségének igénybe vételére, de a közös munkára is jó lehetőséget ad.

Fontos tisztában lenni vele, hogy a startup cég alapítása ugyanúgy zajlik, mint bármelyik cégalapítás, a nagy különbség a növekedés ütemében van. A startup cégek általában valamilyen innovatív ötlettel állnak elő, melynek nemzetközi piaca van és így rövid időn belül hatalmas növekedést tudnak elérni. Startup cég alapításához most több segítséget kaphat mint valaha! Éljen a lehetőséggel!


Forrás: kamaraonline.hu, palyazatmenedzser.hu, nkfih.gov.hu, forbes.hu, portfolio.hu, penzcentrum.hu, startuphungary.io, hfda.hu, startupcampus.hu