';

Hogyan zajlik egy online vállalkozás indítása?

Közzétéve: 2021-11-12


Hogyan zajlik egy online vállalkozás indítása?

Online vállalkozások indítása virágkorát éli, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, az emberek egyre szélesebb köre rendelkezik internet-hozzáféréssel és a koronavírus miatti lezárások még nagyobb lendületet adtak az online értékesítésnek és interneten keresztül való munkavégzésnek.

A munka fogalma gyökeresen átalakult az elmúlt évtizedben. Egyre többen végzik a munkájukat számítógépen keresztül, internet hozzáféréssel és majd minden héten lehet hallani valamilyen új szakmáról vagy munkakörről, mely számítógépen végezhető. Nem csoda tehát, ha sokan gondolkoznak valamilyen online vállalkozás indításában.

Az online tér megkerülhetetlen, akkor is ha az ember „sima” cégalapításban gondolkozik, amikor nem a teljes tevékenységét az interneten keresztül végzi, és akkor is, amikor online vállalkozás indítására készül. Ha egy cég sikeres akar lenni és egyre több embert szeretne elérni fontos, hogy rendelkezzen valamilyen felhasználóbarát weboldallal, vagy közösségi médiás felülettel. A weboldal készítés és közösségi média felület is olyan, amellyel meg lehet bízni valamely hozzáértőt, de bátran lehet próbálkozni saját hatáskörben is. Ma már több program és tartalom elérhető, mely támpontokat nyújt, hogyan tudnak laikusok jó minőségben saját honlapot, webshop-ot készíteni.

Online vállalkozás indítása azonban több, mint pusztán egy honlap. A honlap is csak valamilyen szolgáltatást vagy terméket értékesít. Online vállalkozás indításáról akkor beszélhetünk, ha a vállalkozás elsősorban nem fix irodában, üzletben végez tevékenységet, hanem az online térben. A koronavírus miatti lezárások következtében számos vállalkozásnak át kellett alakulnia online vállalkozássá a fennmaradásuk biztosítása érdekében, így számos új online vállalkozás indult, vagy alakult át. A vírus alatt jellemzően a személyi edző, csoportos training, pénzügyi vagy pszichológiai tanácsadás, és a bevásárlások költöztek át az online térbe. Az online világ jelentőségének növekedésével egyre több vállalkozó foglalkozik olyan tevékenységgel, amely az online világban való eligazodásban, értékesítésben és érvényesülésben nyújt segítséget. Ezek közé tartoznak többek között a SEO szakemberek (keresőoptimalizálással foglalkoznak), szövegírók, virtuális asszisztensek, marketing szakemberek, webdesigner-ek, informatikusok és sokan mások. Az utóbbi időben lehetőség nyílt arra is, hogy valaki raktár birtoklása és termékek felhalmozása nélkül üzemeltessen webshop-ot az otthonából, ez a dropshipping szolgáltatás.

A vállalkozás indítás és cégalapítás menete Magyarországon nem sokban tér el online és offline vállalkozás esetében. A cégbejegyzés lépései ugyanazok mindkét esetben. Egyéni vállalkozás indítása online ügyfélkapu hozzáféréssel egyszerűen lehetséges és másnapra már fel is veszik az egyéni vállalkozók nyilvántartásába a vállalkozót. Társas vállalkozás indítása ennél kicsit több időbe és pénzbe kerül, hiszen egy ügyvéd segítsége nélkülözhetetlen, illetve a cégbíróságon és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) is átmegy a bejegyzési kérelem.

Online vállalkozás indítása most igen egyszerűen megvalósítható, csak energia, leleményesség, munkabírás és stabil internetkapcsolat kell hozzá.