';

Jövőre közel 20%-kal emelkedik a minimálbér

Közzétéve: 2021-12-21


Jövőre közel 20%-kal emelkedik a minimálbér

A minimálbér és garantált bérminimum korrigálása nagyon fontos gazdaságpolitikai kérdés, számos juttatás összege is a minimálbértől függ. Az intézkedés elsődleges célja mégis az, hogy a hazai alapkeresetet az inflációval és megélhetési költségekkel összehangolják.

A minimálbért és a garantált bérminimumot több alkalommal is emelték az elmúlt években, de a korábbi emelések nem érték el a mostani közel 20%-os növekedést. A minimálbér havi bruttó értéke így eléri a 200.000 forintot, melyből 133.000 forintot kapnak kézhez a munkavállalók. A garantált bérminimum is emelkedik, így a legalább középfokú végzettséget igénylő pozíciók betöltői minimum bruttó 260.000 forintot keresnek jövőre havonta, melyből 176.000 forintot kapnak meg. A minimálbérhez kötött juttatások, kedvezmények és bérek is növekednek tehát 2022-ben, köztük a közmunkások bére is, hiszen az a mindenkori minimálbér felét jelenti.

2010 óta több mint kétszeresére növekedett a minimálbér és a szakmunkás minimálbér (más néven garantált bérminimum) értéke. Az Európai Uniós országok között Magyarországon volt a 4. legnagyobb a minimálbér emelkedése 2010-2021 között, a V4 országok között pedig első helyen állunk ebben a tekintetben. A minimálbér összegét tekintve azonban hazánk így is csak az utolsó előtti helyen áll az Uniós országok között, éppen megelőzve Bulgáriát.

A minimálbér további emelése mindenesetre jó hírt jelent a közvetlenül érintettek mellett, többek között a gyermekgondozási díjat (gyed), hallgatói gyedet és gyermekek otthongondozási díját (gyod) kapó családok számára is.


Forrás: penzcentrum.hu, kormany.hu, piacesprofit.hu, mfor.hu