';

Melyek a vállalkozói hitel feltételei?

Közzétéve: 2021-07-08


Melyek a vállalkozói hitel feltételei?

A vállalkozások célja elsősorban a profitszerzés, azonban ahhoz, hogy profitot tudjanak termelni elsőként megfelelő erőforrásokat kell az adott cég rendelkezésére bocsátani. Ezeket az összegeket a vállalkozónak vagy önerőből kell előteremtenie, vagy pedig hitelből kell finanszíroznia. Jelen cikkben vállalkozói hitel feltételei kerülnek átfogó jelleggel bemutatásra.

Egy induló vállalkozás számára általában az egyik legnehezebb feladat a működés megkezdéséhez szükséges anyagi háttér megteremtése, amely nélkül ma már szinte elképzelhetetlen vállalkozást alapítani. A szükséges eszközök és egyéb kiadások mértéke azonban jelentősen függ az adott vállalkozás profiljától és az adott tevékenység jellemzőitől, azonban általánosságban elmondható, hogy valamekkora tőkét mindenképpen elő kell teremteni annak, aki az önálló vállalkozás kihívásokkal teli útjára kíván lépni. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vállalkozás megkezdését követően is szükségessé válhatnak nagyobb összegek az esetleges fejlesztésekre, vagy épp a hiány fedezetére. Mindazonáltal mindez nem jelenti azt, hogy a vállalkozónak minden ilyen jellegű kiadást azonnal saját zsebből meg kellene finanszíroznia, ugyanis számos kifejezetten vállalkozók számára elérhető hitelkonstrukció áll a pénzszűkébe került vállalkozó rendelkezésére.

Maga a vállalkozói hitel fogalma kifejezetten vállalkozók számára elérhető hitelkonstrukciókat jelöli, amelyek így erősen elkülönülnek a lakossági hitelektől, mind a feltételrendszer, mind pedig az igényelhető összegek és azok felhasználhatóság tekintetében. A vállalkozói hitelek között alapvetően megkülönböztethetünk bizonyos típusokat aszerint, hogy milyen célra lehet azokat felhasználni. Így például a beruházási hiteleket jellemzően a vállalkozás jövőbeli működésére pozitívan ható eszközök beszerzésére, vagy éppenséggel valamilyen jövőben megtérülő fejlesztésre lehet fordítani. Ezzel szemben a működési hiteleket a vállalkozás mindennapi üzletmenetében felmerülő kiadásokra lehet elkölteni. Fentiek mellett érdemes még megemlíteni a likviditási hitelek csoportját is, amelyek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a vállalkozás stabil pénzügyi háttérrel rendelkezzen. Az ilyen jellegű hitelkonstrukciók lényegében úgy épülnek fel, hogy a folyósító bank egy bizonyos hitelkeretet tart fenn a vállalkozás számára, amelyből a vállalkozás csak annyit használ fel, amennyire épp szüksége van.

A vállalkozói hitelek feltételei közül ki kell emelnünk azt, hogy jellemzően az ilyen jellegű hitelek felvételéhez szükséges a vállalkozónak igazolnia, hogy legalább egy befejezett üzleti évet tudhat a háta mögött. Jellemzően ugyanis a különböző vállalkozói hitelkonstrukciók ez után az időszak után nyílnak meg. A fenti követelmény mellett a vállalkozói hitel feltételének tekinthető még az is, hogy a vállalkozónak, illetőleg a vállalkozásnak meg kell felelnie a külön jogszabályban meghatározott feltételeknek, amelyek elsősorban az átláthatósághoz és a jogszabály követéshez kapcsolódnak. Amennyiben fentieknek mind megfelel a vállalkozó akkor is bizonyítani szükséges, hogy hitelképes, és hogy elegendő fedezettel rendelkezik az igényelt összegre, vagy adott esetben hitelképes kezest tud bevonni az ügyletbe.

A vállalkozói hitelek jellemzően az átlagos lakossági hitelekhez képest jóval magasabb összegekre igényelhető, példának okáért egy kkv szektorba tartozó vállalkozás számára is – amennyiben a vállalkozói hitel feltételeinek megfelel – általában százmilliós összeg is a rendelkezésére állhat.