';

Mi a cégalapítás menete Magyarországon?

Közzétéve: 2020-08-11


Cégalapítás menete Magyarországon

Vállalkozás indításához és cégbejegyzési kérelem sikeres benyújtásához szükséges, hogy tisztában legyünk a cégalapítás lépéseivel. A cégalapítás menetében a LOGOSZ Cégcsoporttal könnyű eligazodni.

Cégalapításba akkor érdemes belevágni, ha rendelkezünk vállalkozás ötlettel és felmértük a piacot. Ha nem végeztünk előzetes piackutatást, akkor még rizikósabb lehet vállalkozást indítani, hiszen egy sikeres vállalkozás a piac igényeire reagál. A választott cégformát érdemes a végezni kívánt tevékenységhez és a munkamódhoz igazítani.

A cégforma kiválasztásához figyelembe kell venni, hogy a vállalkozói tevékenységet másodállásban végezzük-e, várhatóan fogjuk-e szüneteltetni stb. Másodállású egyéni vállalkozás indítása a legmegfelelőbb, ha nem szeretnénk fix munkahelyünket feladni vagy szezonális tevékenység folytatását tervezzük. Ha egyedül szeretnénk belépni az üzleti életbe, választhatjuk egyéni vállalkozás, egyéni cég vagy egyszemélyes Kft. (korlátolt felelősségű társaság) alapítását. Ha mással együtt szeretnénk gazdasági tevékenységet folytatni, akkor a többszemélyes Kft., Bt. (betéti társaság) vagy Rt. (részvénytársaság) alapítása ajánlott. A cégforma és az adózási forma kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni, ezért még a cégbejegyzési kérelem beadása előtt jó könyvelővel konzultálni. Könyvelési kérdéseivel forduljon bizalommal partnercégünkhöz, a Kontír Professional Kft-hez!

Egyéni vállalkozás indítása online, ügyfélkapu hozzáférésen keresztül lehetséges. Cégalapítás azonban csak ügyvédi segítséggel valósítható meg. Az cégformák szerinti cégbejegyzéshez szükséges szerződésminták megtalálhatóak a Céginformációs Szolgálat honlapján. Ezek megtekintésével megtudhatjuk, hogy milyen adatokat, döntéseket szükséges előkészíteni a cégalapítási kérelem beadása előtt.

Cégalapításnál kötelező megjelölni a cég székhelyét. A cég székhelye bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba, vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás. A LOGOSZ Cégcsoport a székhelyszolgáltatás rendeleteknek megfelelve végzi tevékenységét és ad megbízható hátteret társaságoknak. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is elérhető, ám az ő esetükben a bejegyzéssel egy időben kell megtenni a székhelyszolgáltatás bejelentését, míg a gazdasági társaságoknak a cég székhely változás bejelentésére 15 napos határidő van megállapítva.

A cégbejegyzéshez szükséges papírokon természetesen fel kell tüntetni a választani kívánt cégnevet. Ha olyan nevet választunk, ami már foglalt, vagy nem tér el eléggé egy már bejegyzett cég nevétől, akkor a cégbíróság nem fogja bejegyezni cégünket. Cégalapítás cégnév ellenőrzés után tanácsos, hiszen a cégnév egyszerűen ellenőrizhető interneten keresztül.

A cégalapítás lépései közül az első a cégalapításhoz szükséges dokumentumok előkészítése, melyet az ellenjegyzést végző ügyvéd felkeresése előtt meg kell tenni. Szükség van az alapító tag(ok) és vezető tisztségviselő adókártyájára, lakcím kártyájára és a személyazonosításhoz fényképes igazolványra. Ezen kívül el kell előre dönteni, hogy a vezető tisztségviselő a feladatait munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban fogja ellátni.

A szerződésminta kitöltéséhez szükséges feltüntetni a végezni kívánt tevékenység pontos megnevezését és TEÁOR számát. Ha valamely megjelölt tevékenység engedélyköteles, akkor a bejegyzéshez még nem szükséges beszerezni az engedélyeket, csak a tevékenység megkezdéséhez.

Cégalapítás jegyzett tőke befizetés után lehetséges. Az alapítási szerződésmintában fel kell tüntetni a jegyzett tőke mértékét, összetételét és a rendelkezésre bocsátás határidejét. Kft. alapítás esetén törzstőkének nevezzük ezt az összeget. A törzstőke befizetés pénzbeli vagy nem pénzbeli (apport) vagyoni hozzájárulással is teljesíthető.

A cégalapítás menete a megfelelően kitöltött szerződésminta aláírása után, ügyvédi ellenjegyzéssel és az illetékes hatóságok felé való beküldéssel folytatódik. A cégbejegyzési kérelem először a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kerül, akik legfeljebb 8 napon belül határoznak adószám kiadásáról, majd a cégbíróság egyetlen nap alatt dönt a cég bejegyzéséről.

A gazdasági társaság nyilvántartásba vétele után 8 napon belül meg kell nyitni a céges bankszámlát és intézkedni kell a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarai nyilvántartásba vétel ügyében, illetőleg be kell fizetni az évi 5.000 Ft. tagsági díjat.