';

Mikor jött el a váltás ideje? Ezeket mérlegelje munkahelyváltás előtt!

Közzétéve: 2022-03-09


Mikor jött el a váltás ideje? Ezeket mérlegelje munkahelyváltás előtt!

Mindenki életében eljöhet az idő, amikor elgondolkozik a munkahelyváltáson. Mik azok a tényezők, amik kiváltják a váltás gondolatát? Mikor érdemes maradni a jelenlegi munkahelyen, és mi az a pont, amikor tényleg váltani szükséges? Mielőtt a végleges döntést meghozná, az alábbi kérdéseket érdemes mérlegelni!

A munkahelyváltásnak számos oka lehet, a leggyakoribb okok között az alacsony fizetés, a munkahelyi stressz, illetve a fejlődés, továbblépés hiánya van. Fontosak továbbá a személyes kapcsolatok a kollégákkal és a felettessel is. A felmérések kimutatták, hogy azok a munkavállalók, akik mélyebb, szorosabb kapcsolatokat ápolnak munkahelyükön, nehezebben váltanak állást. A piac helyzete, de akár a magánélet is nagyban befolyásolhatja a döntést. Összesítettük legfontosabb kérdéseket, amiket érdemes őszintén végiggondolni a váltás előtt.

Van más indok is a munkahelyváltás mellett, mint az alacsony fizetés?

Természetesen az ember pénzből él, de fontos lehet mérlegelni, hogy az anyagiakon kívül van-e más indok a munkahelyváltás mellett? Amennyiben nincs és ez az egyetlen kivetni való, ezen kívül jól kijön munkatársaival, nyugodt munkakörnyezetben dolgozik, lehetőséget biztosítanak a szakmai fejlődésének, bizony érdemes átgondolni, hogy mindezt több fizetésért érdemes-e feladni. A fizetésemelés igényét érdemes jeleznie felettese felé, illetve célszerű felmérni a piaci helyzetet, máshol vajon mennyi lenne jövedelme. A mondás sokszor igaznak bizonyul: Nem minden a pénz!

Időszakos vagy állandósult a munkahelyi stressz?

Amennyiben munkahelyi stressz gyötri, próbálja felmérni a stressz kiváltó okait, illetve az esetleges megoldásokat. Időszakos a stressz vagy állandósult? Amennyiben időszakos, mi okozza? Szoros határidő, esetleg fontos megrendelés? Gondolja végig, majd utána azt, hogy ennek megszűnésével a stresszt is a háta mögött tudja-e hagyni és visszaállni a régi kerékvágásba? Amennyiben a nyomás állandósult, szinte már gyomorgörccsel megy munkahelyére dolgozni, érdemes munkatársainak, felettesének beszélni a problémáról. Sokszor ezek a beszélgetések elindíthatják a megoldás folyamatát is. Természetesen, ha a munkahelyi stressz nem szűnik, érdemes elgondolkozni komolyan a váltáson.

Van lehetőség a munkában a fejlődésre, előléptetésre?

Fontos szempont egy munkahelyen az előléptetési lehetőség, a folyamatos szakmai tanulás és fejlődés. Amennyiben azt érzi, hogy jelenlegi munkahelyén ezeket a lehetőségeket nem kapja meg, mindenképp érdemes először felettesével beszélni az adott problémáról. Lehetséges, hogy a stagnálás csak időszakos, esetleg munkáltatója nem mérte fel kellőképpen fejlődési igényeit. Az őszinte kommunikáció ebben az esetben is sokat segíthet. Amennyiben továbbra sem kínálnak fejlődési lehetőséget, ezzel párhuzamosan nem tudják kielégíteni tanulási, előléptetési igényeit, érdemes elgondolkozni a munkahelyváltáson.

Természetesen aprónak tűnő tényezők is nagyban befolyásolhatják a döntést. Ilyen lehet például a magánélet stabilitása, a piac változó helyzete. Érdemes a nagy döntés előtt alaposan átrágni a kérdést. Amennyiben munkahelyváltás mellett dönt, úgy mindenképp érdemes számításba venni, hogy a váltás nem feltétlen megy egyik napról a másikra. A felmondási idő 30 napig is eltarthat, az álláskeresés, állásinterjúk nem mindig összeegyeztethetők a munkahellyel. Érdemes időt szánni az ideális munkahely megtalálására, így kalkulálni kell azzal az idővel is, amíg esetlegesen nem tud dolgozni. Természetesen létezik az a helyzet is, mikor egyik munkahelyet pontosan követi a másik, illetve egy másik lehetőség miatt adja fel jelenlegi munkáját. Ebben az esetben a váltási időszak egyszerűbbé válik.

Forrás: hvg.hu, profession.hu, randstad.hu