';

Milyen vállalkozást érdemes indítani?

Közzétéve: 2021-07-28


Milyen vállalkozást érdemes indítani?

Kezdő vállalkozás indítása sosem egyszerű, sok munkát, odaszánást és áldozatot követel. Mi kell ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen? Milyen vállalkozást érdemes indítani? Milyen vállalkozás éli túl a nehézségeket, válságokat, mint például a koronavírus járványt?

Saját vállalkozás indítása esetén fontos szempont lehet áttekinteni a területet és iparágat, amiben a vállalkozás tevékenykedne, hiszen időszakosan vannak eltérések abban, hogy melyik területen van több pénz. Mindazonáltal nem ez a siker elsődleges feltétele, a vállalkozás dinamikus növekedéséhez szükségesek bizonyos belső, működési és hozzáállásbeli feltételek is. A következőkben összeszedtünk néhány működési feltételt, mely segítséget nyújthat a vállalkozásoknak a változó körülmények, esetleges válságok esetén való túlélésben, megküzdésben. Az elmúlt időben különleges jelentőséggel bírtak ezek a tulajdonságok, mivel a koronavírus terjedése és a tömeges lezárások eddig ismeretlen helyzetek elé állították a vállalkozásokat.

Rugalmasság

Sikeres vállalkozás építéséhez elengedhetetlen, hogy a vezetők és döntéshozók hatékonyan reagáljanak a piaci helyzet változásaira. Világunk intenzív változásokon megy keresztül, melyeket a vírushelyzet még inkább felgyorsított. Azok a vállalkozások tudnak a legnagyobb előnyre szert tenni, akik lekövetik a gazdasági helyzet változásait, gyorsan reagálnak rájuk és a döntési folyamat nem lassú, több lépcsős és vontatott folyamat.

Kockázatelemzés, hibázási lehetőségek azonosítása

A nehézségekkel való megküzdésben segítséget jelenthet, ha a vezetőség előzetes kockázatelemzést végez. Érdemes jó előre átgondolni, hogy a vállalkozás működését, szolgáltatások minőségét milyen potenciális veszélyek fenyegethetik. Nagy segítség lehet, ha az ilyen helyzetek nem érik váratlanul a vállalkozásokat, hanem fel vannak készülve rájuk, esetleg már korábban kidolgoznak megoldási javaslatokat, B tervet a teljesítésre.

Ellátási lánc

A koronavírus egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy az eddig jól bevált ellátás láncok sem nyújtanak teljes biztonságot a vállalkozásoknak. A pandémia miatti tömeges karanténok, gyárak ideiglenes leállása és az országhatárok lezárása nagy zavarokat okozott az ellátó rendszerekben. Azon vállalkozások jártak a legjobban, akik egyszerűbb ellátási lánccal rendelkeztek (kevesebb kézen ment át az áru mielőtt hozzájuk érkezett), rugalmasabb beszállítói kapcsolatokkal dolgoztak (nem mindig egy helyről rendeltek), vagy kidolgoztak hasonló helyzetekre alternatívákat (összegyűjtöttek más opciókat, ahonnan be lehet szerezni a szükséges elemeket, ha hasonló elakadás lenne).

Megtakarítás

A vállalkozás biztonságos és stabil működéséhez elengedhetetlen, hogy a vállalkozás rendelkezzen megtakarításokkal. A tartalékok megmenthetik a céget az összeomlástól nehezebb időszakokban, hitel felvétele nélkül is. Számos olyan váratlan helyzet adódhat, ahol plusz pénzre lehet szükség a további működéshez, például elromlik egy gép, vagy nem olyan sikeres az üzlet… A megtakarítással rendelkező vállalkozások előnyösebb helyzetben voltak a koronavírus járvány alatt is, hiszen a hirtelen lezárások miatt számos vállalkozásnak, szolgáltatónak visszaesett a bevétele, így a fennmaradás és a munkavállalók megtartása múlhatott a tartalékok mértékén.

Értékesítés több úton

Nagy előnyben vannak azok a vállalkozások, melyek több platformról szereznek bevételt, így ha az egyik időszakosan kiesik, a többin még van forgalom. A járványhelyzet miatt számos üzlet átmenetileg bezárt, így nagy piaci előnyre tehettek szert azon vállalkozások, melyek felhasználóbarát webshop-pal már eleve rendelkeztek és nem a lezárások után kellett elkezdeni a honlap szerkesztést. Az ellátási láncok akadozása miatt nehézségbe ütközött számos olyan vállalkozás is, aki eddig csak B2B (business to business), tehát más kereskedőknek, viszonteladóknak értékesített és nem B2C (business to consumer), egyenesen a felhasználóknak. A hasonló helyzetek esetén védőfaktort jelenthet a vállalkozásoknak, ha több platformon, az üzletek mellett egyenesen a felhasználókat megcélozva is végez értékesítést.

Hatékony kommunikáció

A cég gördülékeny működéséhez elengedhetetlen a szervezeten belüli hatékony kommunikáció, mely válsághelyzetben még fontosabb. A nehézségek átvészelésében segít, ha a munkavállalók pontos és hivatalos tájékoztatást kapnak a kialakult helyzetről, és arról mi várható. Ez elősegíti a vezetés iránti bizalom kialakulását, az elégedettség érzést és csökkenti a pletykák és szóbeszédek kialakulásának esélyét.

Építsen sikeres vállalkozást válság idején is! Készüljön fel minden eshetőségre! Ha még cég alapítása előtt áll, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Kérjen tanácsot, milyen vállalkozást érdemes indítani! Irodáinkban ingyenes cégalapítás tanácsadás során választ kaphat kérdéseire, és szakemberek segítségével végezheti a cégalapítást kedvező áron!


Forrás: hvg.hu, pwc.com