';

Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy már profi vagyok a szakmámban?

Közzétéve: 2023-01-31


Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy már profi vagyok a szakmámban?
  1. Vállalj komolyabb megbízásokat: Ha a szakmádban már jól teljesítesz és ez főként a megbízóid véleményén alapul – akiknek már végeztél komolyabb munkákat, akkor kezdhetsz olyan megbízásokat vállalni – amik nagyobb szaktudást igényelnek. A lényeg : mindig lépésről lépésre haladj, ne kapkodj!
  2. Indíts saját vállalkozást: Ha van elég tapasztalatod és tudásod a szakmában, akkor vedd fontolóra a lehetőséget - hogy saját vállalkozást indíts! Ez ugyan nagyobb felelősséggel, de sokkal több önállósággal jár és így megsokszorozhatod a bevételeidet.
  3. Tanulj tovább: A szakmádban való előrehaladáshoz állandó tanulásra van szükség. Legyél képben a legújabb trendekkel, szakmai elvárásokkal és fejleszd tovább a tudásodat!
  4. Építs szakmai kapcsolatokat más szakemberekkel: ez segíthet abban, hogy új lehetőségeket találj, valamint megosszátok a tudásotokat és tapasztalataitokat.
  5. Fejleszd üzleti ismereteidet is: A szakmai tudás mellett fontos, hogy fejleszd az üzleti ismereteidet is, hogy sikeres vállalkozóvá válhass.

De mi kell ahhoz, hogy saját vállalkozást indítsak?

Az alábbiak mind szükségesek, ha vállalkozni akarsz:

  1. Üzleti terv: Az üzleti lehetőség, a piaci rés, a célcsoport, a pénzügyi tervek, a vállalati stratégia és a támogatási lehetőségek dokumentálása, leírása.
  2. Cégalapítás: A cégforma (pl.: egyéni vállalkozó, Kft., stb.) és a cégnév meghatározása, valamint a bejegyzési eljárás megkezdése a Cégbíróságon. Ehhez célszerű egy jogi képviselőt is választani, aki rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal a cégeljárások terén.
  3. Székhely kiválasztása: Magyarországon a vállalkozásnak rendelkeznie kell egy székhellyel, amelyen keresztül a cég jogilag elérhető. A székhely lehet egy magánlakás, iroda vagy üzlethelyiség. Arra viszont kiemelten kell figyelni, hogy a székhelyen a leveleket át tudjuk venni és adott esetben a hatóságokkal a megadott címen tudjunk tárgyalni. Ez természetesen időt és személyes közreműködést igényel. Ám a mai világban ezt már bízhatjuk profi székhelyszolgáltató is! Így foglalkozhatsz azzal, amiből a bevételed származik!
  4. Az adóhivataltól történő bejelentkezés a vállalkozás adószámának kiadásához.
  5. Egy jó könyvelő több okból fontos egy vállalkozás számára: segíthet abban, hogy a vállalkozás megfelelő adózási formát válasszon. Összegyűjti és rendszerezi a vállalkozás pénzügyi adatait, ami segít abban, hogy a vállalat megfelelő pénzügyi helyzetben legyen, és a megfelelő döntéseket hozhassa ezen a területen. Tudja, hogyan kell betartani a jogi szabályozásokat a pénzügyekre vonatkozóan – így elkerülhetőek a negatív jogi következmények. A vállalkozás működése közben így jobban ellenőrizhetőek a költségek és nagyobb megtakarításokra is nyílhat lehetőség.
  6. Számlázó program
  7. Számlavezető bank: A pénzügyek intézéséhez szükséges pénzforgalmi számla nyitása is.