';

Mit tehet a munkáltató, ha hosszú ideje keresőképtelen a munkavállaló?

Közzétéve: 2022-08-03


Mit tehet a munkáltató, ha hosszú ideje keresőképtelen a munkavállaló?

Betegség esetén a munkavállaló orvosi elbírálás után keresőképtelen státuszra jogosult. Ebben a státuszban a munkavállaló betegszabadságra mehet és táppénzt kaphat. Amennyiben a munkáltató észrevesz visszaélésre utaló jeleket (egyik napról a másikra bejelentett betegszabadság, elhúzódó betegszabadság vagy adott időközönként ismétlődő rövid betegségek), a munkáltató kérheti a keresőképtelen státusz felülvizsgálatát.

A felülvizsgálat során a munkáltató egy kérvényt nyújt be a fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalához, melyben meg kell fogalmaznia miért szeretné kérni a keresőképtelenség felülvizsgálatát. A kérvénynek továbbá tartalmaznia kell az érintett felek főbb adatait, így az érintett munkavállaló személyes adatait: név, lakcím, születési dátum, társadalombiztosítási azonosító jel, anyja neve és lakcíme; a munkáltató hivatalos adatait: neve, címe, adóazonosító jele, aláírási joggal rendelkező személy neve, postai és telefonos elérhetősége. A kérvény benyújtásakor a munkáltatónak 15.800 Ft-ot kell utalnia a hivatal által megadott bankszámlára és az utalás megjegyzés rovatába fel kell tüntetnie a „keresőképtelenség felülvizsgálata” címszavakat, illetve az érintett munkavállaló TAJ számát.

Következő lépésként a hivatal döntést hoz arról, hogy a felülvizsgálat jogos-e, amennyiben igen, erről a munkáltatót értesíti és a kijelölt szakértő orvosnak adja át az ügyet. A szakértő orvos feladata, hogy megítélje, a keresőképtelen státusz jogos-e. Ennek érdekében hozzáférhet az érintett betegdokumentációjához, konzultálhat a házi vagy kezelőorvossal, személyesen megvizsgálhatja a beteget kezelőorvosa jelenlétében, esetleg elküldheti további vizsgálatokra. Ezek alapján a szakértő orvos eldönti, hogy a korábban megállapított státuszra jogosult-e a munkavállaló és erről írásban értesíti mind a munkáltatót, mind a munkavállalót. Amennyiben a munkavállaló nem jogosult a keresőképtelen státuszra, az orvos javaslatot tehet a táppénzfolyósító szervezetnél a táppénz megszüntetésére. Ezt akkor is kezdeményezheti a szakértő orvos, ha keresőképtelen nem járul hozzá a felülvizsgálathoz, gátolja az orvos munkáját azzal, hogy nem adja meg a tartózkodási helyét, a gyógyulási folyamatot tudatosan meghosszabbítja azzal, hogy nem tesz eleget az orvos javallatainak: jellemző példa erre, hogy az érintett elhagyja az otthonát vagy nem tartja be az ágynyugalmat.

Miután a munkáltató és munkavállaló kiértesítése a felülvizsgálatot elvégző orvos döntéséről megtörtént, a feleknek további nyolc nap áll rendelkezésükre, hogy újabb felülvizsgálatot kérelmezzenek a fővárosi vagy megyei kormányhivatal járási vagy a fővárosban kerületi hivatalánál. Ebben az esetben egy másik szakértő orvos kerül kijelölésre, hogy az előző szakorvos döntését felülvizsgálja.

Abban az esetben, ha a felülvizsgálatot végző orvos úgy dönt, hogy az érintett munkavállaló keresőképes, tehát jogtalanul volt a keresőképtelen státuszban, a munkavállaló különböző jogkövetkezményekre számíthat. Például a munkaviszonyának megszüntetésére, a jogalap nélkül felvett táppénz visszafizetésére, társadalombiztosítási, szociális vagy egyéb jóléti jutatással történő visszaélés vádjával.


Forrás: neak.gov.hu, jogkoveto.hu