';

Munkaerő-felvétel kedvezményekkel

Közzétéve: 2021-08-31


Munkaerő-felvétel kedvezményekkel

A koronavírus járvány kitörésével, bizonyos szolgáltatások szüneteltetésével és üzletek bezárásával sok ember veszítette el a munkahelyét és állandó bevételi forrását. A járvány vége közeledik és egyre kínzóbb a munkaerő hiány. A kormány idén több támogatást is nyújt azon vállalkozásoknak, akik álláskeresők felvételével pótolják a megüresedett állásokat.

Május végével lezárult az ágazati bértámogatási program, de helyette új kedvezmények váltak elérhetővé. Június elején elindult például a Vállalkozások munkaerő támogatása program, mely most még kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe. A program keretében vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak azok a vállalkozások, melyek vagy 25 év alatti álláskeresővel, vagy ennél idősebb de legalább 1 hónapja regisztrált munkakeresők közé tartozóval létesítenek munkaviszonyt. A támogatás mértéke a munkaadót terhelő bérköltség (mely a bruttó munkabér és a fizetendő szociális hozzájárulás összege) 50%-a, de legfeljebb 100.000 Ft. havonta. A juttatás korábban csak 5 hónapig volt elérhető, de most már 6 hónapra vehető igénybe, így a foglalkoztató maximum 600.000 forint támogatást kaphat munkavállalónként. A támogatás igénylési kérelmét a helyileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell leadni.

Azon vállalkozások, melyek álláskeresővel év vége előtt kötnek munkaviszonyra vonatkozó szerződést, június 10-e óta extra kedvezményekre jogosultak. Az álláskeresők felvétele után 2 évig nem kell megfizetnie a vállalkozásnak (a minimálbér értékéig) a szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást, illetve további egy évig a szociális hozzájárulási adónak csak a felét kell befizetni. A kedvezmény minden munkaadóra vonatkozik, aki olyan álláskeresőt foglalkoztat, aki legalább 3 hónapig volt munkanélküli. Ezen adókedvezmény igénybevétele igen egyszerű, semmilyen extra adminisztrációs terhet nem jelent. Az adóhivatal a munkaviszony létrejötte utáni hónap 10-éig külön kérelem nélkül is megvizsgálja, hogy vállalkozás jogosult-e a támogatásra, hiszen eleve rendelkezik az új munkavállaló bejelentéséhez szükséges adatokkal.

Érdemes tisztában lenni a vállalkozásnak azzal, hogy milyen kedvezményekre jogosult, hiszen akár milliókat spórolhat néhány hónap alatt is. Ha vállalkozása új munkatársat keres, most igazán megéri a munkanélkülieket előnyben részesíteni.