';

Női vállalkozás indítása támogatással? Új program indul!

Közzétéve: 2022-05-17


Női vállalkozás indítása támogatással? Új program indul!

A vállalkozások világában nagyrészt férfi tulajdonosokkal és ügyvezetőkkel lehet találkozni, ám a nők szerepe is egyre inkább növekszik. A mostani, rendkívüli lehetőségnek köszönhetően a nők számára is könnyebben elérhetővé válik a vállalkozás indítása támogatással.

Hogyan is lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül? Az AWE Hungary (Academy for Women Entrepreneurs) kifejezetten a 25-55 év közötti nők számára indít programot, melyben akár 7 milliós támogatást is kaphatnak. Azon nők jelentkezését várják május 22-ig, akiknek van egy jól kivitelezhető ötletük vagy vállalkozásuk még kezdeti fázisban van (nem érte el a bevételük az 1 millió forintot), így a program által segítséget kapnak annak fellendítéséhez. A program 10 hónapot ölel fel, melyben lehetőséget kapnak a nők, hogy fejlesszék vállalkozói ismereteiket és készségeiket, kidolgozzák üzleti modelljüket, kialakítsák kapcsolatrendszerüket. Ehhez a program biztosít egy angol nyelvű oktatási programot, illetve folyamatos mentorálást. Az angol nyelvű program miatt az egyik feltétel, hogy a jelentkező írásban és szóban is jól kommunikáljon angolul. Feltétel továbbá, hogy a jelentkező hetente 7-10 órát rugalmasan a vállalkozásába tudjon fektetni, összedolgozva a mentorral és a program többi résztvevőjével. Mivel a program célja, hogy a vidéken vállalkozást indítókat támogassa, ezért feltétel, hogy Pest megyén és Budapesten kívül bárhol az ország területén éljenek és létesítsenek vállalkozást. Kivételt képez pár eset, mikor a pályázó Pest megyében él, viszont vidéken valósítaná meg vállalkozását. Ebben az esetben a jelentkezése külön elbíráláson vesz részt. A leadott pályázatokból 25 nőt választanak ki. Amennyiben nem egyedül, hanem egy vállalkozói csapattal jelentkeznének, úgy a csapat vezetőjének szükséges leadni a jelentkezést, illetve megfelelni a program kritériumainak.

A program ütemezése a következőképpen alakul: 2022. május 18-án egy Q&A, azaz kérdezz felelek eseményt tartanak online, Facebook live keretein belül, majd május 22-ig várják a jelentkezéseket. A jelentkezéshez egy kérdőívet szükséges kitölteni, illetve egy két perces videót lehet készíteni, amiben a jelentkező önmagáról, illetve az ötletéről mesél. Ezután a program vezetői megnézik a jelentkezéseket és 25 nőt választanak ki, akikkel június 7-én elindítják a programot. Minden résztvevő kap egy mentort, aki végig segíti őket a projekten. A programon belül ősszel megrendezésre kerül egy esemény, amelyen a résztvevők a kidolgozott üzleti tervüket tudják prezentálni, majd a legjobb 3-4 vállalkozó között 20.000 dollár vissza nem térítendő támogatást osztanak szét.

Hogyan is lehet bejutni a 25 kiválasztott közé, milyen szempontok dominálnak a kiválasztáskor? Elsősorban fontos a motiváció, illetve az elkötelezettség mind az ötlet, mind a programban való részvétel iránt. Vizsgálják a megvalósíthatóságot, az ötlet életképességét. Nem titok, hogy a kiválasztáskor előnyben részesíthetők azok a vállalkozás ötletek, amelyek pozitív társadalmi vagy környezeti hatással bírnak. Nem utolsó sorban fontos, hogy ne csak az ötlet legyen életképes, hanem kompatibilis legyen a programmal, tehát a program pluszként szolgáljon a résztvevőnek és annak üzleti programjának.


Forrás: opten.hu, vg.hu, awehungary.com