';

Női vs Férfi Startupok

Közzétéve: 2018-11-12


Startup cégalapítás nőként

Sokan azt gondolnánk, hogy az induló vállalkozások alapítóinak neme nem játszik szerepet abban, hogy mennyi pénzt kapnak illetve kapnak-e egyáltalán a befektetőktől, hanem ez elsődlegesen az üzleti terven, az ötleten és a prezentált anyagon múlik. Sajnos ez nem így van. Egy idei kutatás szerint, melyet a Boston Consulting Group (BCG) és a Mass Challenge készített együtt, a női alapítóval rendelkező startupok kevesebb pénzügyi befektetést kapnak, miközben befektetés-arányosan szignifikánsan több bevételt termelnek.

A Pitchbook Data adatszolgáltató által megvizsgált adatok alapján 2016-ban az összes befektetések számának csupán 4,4%-át tette ki, illetve a befektetett tőke csupán 2% -át kapta olyan induló vállalkozás, amelynek legalább az egyik alapítója nő volt. Férfiak által indított startupok átlagosan 2,12 millió dolláros induló befektetéssel kezdték meg tevékenységüket, míg olyan vállalkozások amelyeket nők alapítottak átlagosan 935 ezer dollárral gazdálkodhattak. A kutatás során megvizsgált 350 cég adatait figyelembe véve, számítások szerint, ha a befektetők ugyanakkora összeget bocsátottak volna a női vállalkozások rendelkezésére, mint a férfi vezetők által alapított vállalkozásoknak, akkor az elmúlt 5 év alatt 85 millió dollárral több bevételt termelhettek volna.

A kutatás érdekes információkra hívja fel a figyelmet. Hölgyek inkább alapozzák vállalkozásukat a saját tapasztalataikra, az életben megélt hiányosságok betöltésére, ami azt eredményezi, hogy a termékeik sokszor olyan területhez, üzletághoz tartoznak, ami a férfi befektetők számára idegen. A kutatás észrevételeket is megfogalmaz a hölgyek számára, amire érdemes figyelniük, amennyiben befektetésért folyamodnak. Például, amennyiben a befektető negatív kritikát fogalmaz meg a nők hajlamosabbak azt legitim visszajelzésként elfogadni, ahelyett, hogy a férfiakhoz hasonlóan (akik általában felülbecsülik cégük lehetőségeit), érvelni kezdenek, hogy a befektetőt meggyőzzék, nincs igaza.

Ezek alapján a vállalkozó kedvű nőknek érdemes bátrabbnak lenniük, amikor befektetőket toboroznak és a befektetőknek ajánlott a női vállalkozók felé való nyitottság, hiszen női startupokba való befektetés is nagy üzlet lehet.