';

Tudnivalók a törzstőke emelésről

Közzétéve: 2020-09-30


Törzstőke emelés menete

Cégek esetében a jegyzett tőke emelésére bármikor lehetőség van, de sok szabályt, előírást és határidőt kell szem előtt tartanunk, ha tőkeemelésre készülünk. Cikkünkből kiderül, mik a legfontosabb feltételek, megismerhető a tőkeemelés menete és költségei is.

Ha céget alapítunk, meghatározott összegű jegyzett tőkével kell számolnunk. Egyéni cég és Bt. alapításához van szükség a legkevesebb tőkére, ugyanis itt nincsen meghatározva kötelező minimum összeg, ezért akár már 5 – 10.000 forinttal is alapíthatók. Kft. alapításához minimum 3.000.000 forintos jegyzett tőkére van szükség, Zrt. alapításához pedig legalább 5.000.000 forintra. Természetesen a jegyzett tőke emelésére a cég indulása után szinte bármikor van lehetőség.

Kft-k, azaz a korlátolt felelősségű társaságok jegyzett tőkéjét nevezik törzstőkének. A Kft. törzstőke emelés menete nem bonyolult, és nem is túlságosan időigényes, viszont elég költséges. A társaság tagjai háromnegyedének egyöntetű szándéka szükséges az erről szóló döntéshez. Először is határozni kell a törzstőke emelés mértékéről és határidejéről. Ha apport is része az emelésnek, akkor arról is döntést kell hozni, hogy konkrétan mi képezi az apportot. Törzstőke emelés eredménytartalékból is elvégezhető, a társaság saját (törzstőkén felüli) vagyonából, illetve tagi kölcsönből is. Sőt, akár jogerős bírósági határozaton alapuló követelés is lehet. A határozat után 15 nap áll rendelkezésére a tagoknak a törzstőke emelés végrehajtására.

Törzstőke emelésnél szem előtt kell tartanunk az ún.: elsőbbségi jogot. Az emelésről szóló határozat után a tagoknak 15 napjuk van élni elsőbbségi jogukkal a tőkeemelést illetően. A cég tagjai törzsbetéteik arányában tehetnek vállalást az emelés befizetésére. De ha egyik tag nem él elsőbbségi jogával, a többi tagnak további 15 napja lesz arra, hogy vagyoni hozzájárulást biztosítson helyette az emelés végrehajtásához.

A törzstőke emelés bejelentése természetesen kötelező. A megemelt összeget tartalmaznia kell a társaság létesítő okiratának, ezért ezt szükséges módosítani, majd ügyvédnek is ellenjegyeznie kell. Ez után változásbejegyzési kérelem formájában a cégbíróságra is be kell nyújtani a módosított okiratot. Mindezekre 30 napja van a cégnek a döntés után.

A törzstőke emelés illetéke Kft. esetében 40.000 forint, ugyanannyi, mint a változásbejegyzési illeték. Ehhez még hozzáadódik 3.000 forintnyi közzétételi költség is. Plusz a törzstőke emelés ügyvédi munkadíja is számottevő tétel, de ez természetesen egyedi, nem fix összeg.