';

Vállalkozás indítása támogatás és pályázat segítségével

Közzétéve: 2021-04-12


Vállalkozás indítása támogatás és pályázat segítségével

A vállalkozás indítási pályázatok világa és a jelentkezés menete igen bonyolultnak tűnhet elsőre. Ebben a cikkben az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokba való jelentkezés menetének bemutatásán keresztül segítünk eligazodni a pályázatok világában. Fontos tudni, hogy ezek a többlépcsős pályázatok már lezárultak, de reményeink szerint a jövőben indulnak még hasonlóak.


1. lépés: regisztrált álláskereső

Az álláskeresők és a fiatalok vállalkozóvá válása programokban való részvételhez is először regisztrált álláskeresőnek kellett lenni. Az álláskeresők nyilvántartásába vételét minden esetben kérvényezni szükséges. A kérvény leadása többféleképpen is lehetséges a kormányhivatal járási hivatalaiban: személyesen (a papírok a foglalkozási osztály előtti gyűjtőládában való elhelyezésével), postán (a papírok a foglalkoztatási osztály címére való beküldésével) vagy elektronikus úton (email-ben, vagy ügyfélkapu hozzáféréssel az e-papír szolgáltatáson keresztül). A programba való jelentkezés feltétele csupán annyi volt, hogy a jelentkezés idején regisztrált álláskeresőnek kellett lenni.



2. lépés: jelentkezés a programba

Az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző programokba való jelentkezés online történt. A jelentkezés beadása után ellenőrizték a vállalkozás indítását támogató programban való részvétel feltételeinek való megfelelést (munkanélküli, regisztrált álláskereső, nem nappali tagozatos tanuló, nincs többségi tulajdona más vállalkozásban stb.). Amennyiben a jelentkező megfelelt a feltételeknek, akkor támogatási szerződést kötöttek vele, mely feljogosította a Komplex Fejlesztési Programban való részvételre.



3. lépés: Komplex Fejlesztési Program

A vállalkozás indítási pályázatok során nyújtott komplex szolgáltatás első eleme a 2-3 hetes képzés volt. A képzés célja az új vállalkozás indításához és működtetéséhez szükséges ismeretek elsajátítása, illetve a sikeres vállalkozás indításhoz szükséges készségek fejlesztése volt. A képzés végén a program folytatásához és vállalkozás indítási támogatás kérelmezéséhez szükséges volt egy üzleti terv precíz kidolgozása. A kidolgozáshoz tanácsadói segítséget is kaptak a résztvevők. A jóváhagyott üzleti tervvel lehetett csak beadni a támogatási kérelmet. Fontos, hogy a képzési idő lejárta és a kész üzleti terv után sem engedték el teljesen a vállalkozók kezét, hanem mentorok segítették a vállalkozást a kezdeti időszakban.



4. lépés: vállalkozás indítása

A kész üzleti tervvel lehetett megalapítani az egyéni vagy társas vállalkozást. Cégalapítás támogatással ugyanolyan, mint bármelyik cégalapítás (maximum a költségei elszámolhatóak a vállalkozás indítási pályázat keretében). Cégalapítással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz. Országosan 10 városban nyújtunk megbízható segítséget és végzünk cégalapítást kedvező áron. Irodáinkban a cégalapítás mellett székhelyszolgáltatás is igénybe vehető, illetve partnercégünk, a Kontír Professional Kft. felelősségbiztosítás mellett nyújt minőségi könyvelési szolgáltatást induló vállalkozásoknak is.



5. lépés: vállalkozás indítás támogatási kérelem leadása

A vissza nem térítendő támogatás igényléséhez leadott kérelem benyújtása szigorúan a képzés elvégzése, az üzleti terv elfogadása és a cég alapítása után volt lehetséges. Fontos azonban, hogy a vállalkozás indítás támogatási kérelem nem volt benyújtható olyan vállalkozásra, mely a kérelem benyújtást megelőző 3 hónapnál korábban alapult. A kérelem leadására online volt lehetőség. Az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése programok keretében elnyert vissza nem térítendő támogatást csak az elfogadott üzleti terv megvalósítására lehetett fordítani.



6. lépés: vállalkozás működtetése 1+1 évig

Az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése programok 12 hónapra szóltak. A vállalkozás indítási támogatás elfogadásával a résztvevő vállalta, hogy a projekt-év lejárta után, még legalább további 12 hónapig fenntartja és működteti vállalkozását. A program keretein belül alapított cégben, vállalkozásban főállású vállalkozóként kellett tevékenységet végeznie. Ha valaki egyéni vállalkozás indítására használta a pályázat során nyert pénzt, akkor vállalta, hogy a feltételként leszögezett időszak alatt nem szünetelteti a tevékenységét.



7. lépés: program végén beszámoló készítése

Az álláskeresők és fiatalok vállalkozás indítását támogató pályázatok során nyert összeggel el kell számolni. A program végén egy záró beszámolót szükséges küldeni a Magyar Államkincstár (MÁK) felé.



Mint láthatjuk vállalkozás indítása önerő nélkül sem lehetetlen, hisz a hiányzó összeg megnyerhető vállalkozás indítási pályázatokon keresztül. Ha szeretne saját vállalkozást indítani, de nincsen rá ennyi kockára tehető pénze, érdemes figyelni a különböző vállalkozás indítás támogatási és pályázati lehetőségeket! Induljon, nyerjen és váltsa valóra álmát!



Forrás: ginop519.hu, tcs.allamkincstar.gov.hu, kormanyablak.hu, kamaronline.hu, ec.europa.eu, palyazatmenedzser.hu