';

Változtak a távmunkavégzés szabályai

Közzétéve: 2022-03-23


Változtak a távmunkavégzés szabályai

Az elmúlt időszakban a távmunka egyre elterjedtebb lett a vírushelyzetből kifolyólag. A munkavégzés helye megváltozott, sokan kezdtek el otthonról dolgozni. Ez a munkavégzési forma számtalan cégnél bevált, így időszerű volt a távmunkavégzés szabályaira vonatkozólag törvényjavaslatot hozni, amit tavaly év végén el is fogadtak. Milyen szabályok vonatkoznak a munkavállalóra, illetve a munkáltatóra? Összeszedtük a távmunkavégzés szabályainak legfontosabb változásait.

Mit is nevezhetünk távmunkának? Az új szabályozás szerint, ha a munkavállaló részben vagy egészben a munkaadó telephelyétől elkülönült helyen végzi munkáját, akkor az távmunkavégzésnek minősül. A részbeni távmunkavégzés kedvez azoknak a munkavállalóknak, akik mondjuk heti 2-3 napot dolgoznak otthon, a többit pedig a munkahelyükön töltik. Eddig az ilyesfajta munkavégzés nem minősült távmunkának. A távmunkavégzésről mindenképpen szerződésben kell rendelkezni, egyrészt ez védi a munkavállalót is, másrészt a munkáltatónak kötelessége ezt szerződésben feltüntetni, más esetben büntethető. Abban az esetben, ha nem rendelkeznek máshogy, az alábbi feltételek lesznek érvényesek a távmunkavégzésre. A munkavállalónak a munkáltató csak az ellátott feladatait tűzheti ki, a munkavégzés menetét, lebonyolításának lépéseit a munkavállalónak szükséges eldönteni. Az alkalmazott munkáját kétféleképpen tudja ellenőrizni a munkaadó: távolról számítástechnikai eszközökkel vagy a távmunkavégzés helyén személyesen abban az esetben, ha ezzel nem terheli aránytalanul a munkavállalót, illetve a vele egy ingatlant használó személyeket. Amennyiben külön megállapodás nem születik erre vonatkozólag, a munkavállalónak maximum a munkanapok egyharmadát szükséges a munkáltató telephelyén tölteni. Ehhez a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállalónak a gond nélküli területre belépést, illetve a többi munkatárssal való kapcsolattartást. A munkaadónak szükséges minden olyan információt átadni a távmunkát végző munkavállalónak, amit a többi alkalmazottnak is biztosít. Eddig csak a számítástechnikai eszközzel végzett munka lehetett távmunka, de a jelenlegi szabályozás szerint nem számítástechnikai eszközzel végzett munka esetén is meg lehet állapodni távmunkavégzésben, ezzel megkönnyítve sok ember munkavállalását.

2022-től a munkavédelmi szabályok is változtak a távmunkavégzés szabályai mellett. A munkáltató minden esetben köteles a munkavállalót írásban tájékoztatni a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételekről, aminek alapján a munkavállaló tudja kiválasztani a munkavégzés helyét. Ez abban az esetben térhet el, ha a munkavállaló nem számítástechnikai eszközzel dolgozik. Ekkor a munkavállaló távmunkavégzés céljára kiválasztott helyet a munkáltató előzetesen ellenőrzi munkavédelmi szempontból. Amennyiben rendben találja, a munkavállaló csak abban az esetben végezheti ott távmunkáját, továbbá fontos, hogy a munkakörülményeit a munkáltató nélkül nem változtathatja meg. A biztonságos munkakörülmények meglétét a munkáltatónak időszerűen szükséges ellenőrizni. A munkavállaló saját eszközét is használhatja munkavégzés szempontjából, viszont előzetesen meg kell bizonyosodnia a munkaadónak ezeknek az eszközöknek a biztonságos állapotáról. Az eszközök állapotáért később a munkavállaló felel.

Mivel a jelenlegi veszélyhelyzet június elsejéig fennáll (ezt szükség esetén bármikor meghosszabbíthatják), így a fent felsorakoztatott szabályok a veszélyhelyzet végén lépnek életbe, addig a 487/2020. (XI. 11.) Kormányrendelet van érvényben. Abban az esetben, ha a munkáltató hosszútávon szeretné munkavállalóit távmunkavégzés keretein belül alkalmazni, szerencsés lehet lefektetni a cégen belüli home office szabályait, ami védi a feleket, illetve segít eligazodni azokban a témákban, ami a távmunkavégzés alatt kérdésesek lehetnek.

Forrás: pwc.com, ado.hu, menedzserpraxis.hu, net.jogtar.hu, jogado.hu, ntj.hu