';

GINOP Plusz pályázat - modern gazdasági kihívásokhoz való alkalmazkodás

Közzétéve: 2021-05-28


GINOP Plusz pályázat - modern gazdasági kihívásokhoz való alkalmazkodás

Hamarosan indul az új GINOP Plusz-1.2.1-21 mikro-, kis- és közép- vállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő pályázat. A korábban VINOP-1.2.1-21 néven ismert pályázat keretein belül idén 200 milliárd forint támogatásban részesülnek a pályázó cégek.

A pályázat keretein belül támogatható tevékenységek köre a következő:

  • technológiaifejlesztés
    • az infokommunikációs, termelési és szolgáltatási technológiai fejlesztés
    • technológiai kapacitás bővítése
    • üzleti felhőszolgáltatások igénybe vétele
  • tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybe vétele
  • gyártási know-how beszerzése
  • eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licence
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása
  • ingatlan- és infrastrukturális beruházás

A GINOP Plusz-1.2.1.-21 pályázat keretösszegeként meghatározott 200 milliárd forint kiosztására 4 részletben kerül majd sor. Az első részlet során 80 milliárd forint kerül szétosztásra, erre a körre június 28. déltől lehet benyújtani pályázatot, és szakértők szerint, várhatóan néhány órán belül kimerül a keret. A második körben 50 milliárd forint kerül megítélésre szeptember 27-én. A harmadik szakasz 2022. január 10-én indul 20 milliárd forintos keretösszeggel, majd végül április 20-án kerül felosztásra az utolsó 50 milliárd. A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) minimum 10 millió, maximum 629 millió forintot igényelhetnek a pályázaton projektenként.

A pályázaton igényelt támogatások feltételesen visszatérítendő források, tehát részben vagy egészében vissza nem térítendővé válhatnak, ha a vállalkozás teljesít idő közben bizonyos, előre meghatározott feltételeket, pl. elér kitűzött pénzügyi mutatókat. A támogatás elnyeréséhez a pályázó kkv-nak legalább 30% önrészt szükséges rendelkezésre bocsátani.

A pályázaton minimum egy teljes, lezárt üzleti évvel, illetve kettős könyvvitellel rendelkező egyéni cégek, gazdasági társaságok jelentkezését várják. Feltétel továbbá, hogy székhelyük Magyarországon legyen, vagy Európai Gazdasági Térség területén lévő székhely esetén hazánkban fióktelepük legyen. A kkv-k utolsó, lezárt üzleti évben mutatott éves, átlagos statisztikai állományi létszáma nem lehet kevesebb, mint 3 fő. Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) hatálya alá tartozó vállalkozások nem pályázhatnak.

Érdemes figyelni, a jövőben még több vállalkozásokat, beruházásokat, fejlesztéseket támogató pályázat várható. Ha még nincsen vállalkozása de szeretne, akkor sem reménytelen a helyzet, vannak vállalkozás indítását támogató pályázatok is. A közelmúltban lezárult Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző program keretein belül elnyert támogatások felhasználásával például 2022-ig közel 9000 új vállalkozás jöhet létre.


Forrás: kamaraonline.hu, palyazatok.gov.hu, vg.hu