';

Kft. alapítás menete

Közzétéve: 2020-08-25


Kft. alapítás menete

Korlátolt felelősségű társaság, azaz Kft. alapítása egy vagy több embernek is lehetséges. Kedvelt társasági forma, hiszen a tagok csak korlátolt felelősséggel rendelkeznek, nem felelnek teljes vagyonukkal a társaság tartozásaiért.

Kft. indítása meglehetősen egyszerű. Mióta van lehetőség egyszerűsített elektronikus eljárásra a Kft. alapítás díja is igen kedvező, hiszen a procedúra illetékmentes. Egyszerűsített cégbejegyzési eljárás során a Kft. létrehozása cégalapítás szerződésminta kitöltésével lehetséges, mely a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat honlapjáról letölthető. A szerződésminta kitöltésében és a létesítő okirat megírásában munkatársaink segítséget nyújtanak. A papírok aláírását ügyvéd jelenlétében kell elvégezni, majd a cégbejegyzési kérelmet is csak ő adhatja be. Mivel a LOGOSZ Cégcsoport alkalmazásában állnak kiváló ügyvédek, így a Kft. alapítás minden lépése elvégezhető irodánkban.

Kft. alapításhoz szükséges dokumentumok és adatok előkészítésével, összegyűjtésével meggyorsítható az ügyintézés. Döntést kell hozni a cég nevet, a folytatni kívánt tevékenységi köröket, a székhely címet, adózási formát, törzstőke mértékét és rendelkezésre bocsátásának módját, illetve az ügyvezető személyét és tisztségének minőségét illetően.

A cégalapítás cégnév ellenőrzése után lehetséges, hiszen ha rossz cégnevet választunk, a cégbíróság nem fogja bejegyezni a céget. A cégnév nem egyezhet meg, és nem is hasonlíthat túlságosan már bejegyzett cég nevére, hanem minimum 3 karakterrel el kell térnie attól hangzásában is. (a szám nem minősül eltérésnek, pl: Micimackó 2020 kft.). A cégnév ellenőrizhető az e-cégjegyzék weboldalán.

A tevékenységi körök megnevezése mellett, a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) szerinti számukat is fel kell tüntetni az alapítás során megírt iratokon. Bizonyos tevékenységek engedélykötelesek, de az engedélyek beszerzése elegendő a tevékenység megkezdéséig, nem szükségesek a Kft. bejegyzéséhez.

A cég székhely címének megjelölése kötelező Kft. indításakor. Bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba, vagy olyan ingatlanba, melynek használati jogával a Kft. rendelkezik, akár székhelyszolgáltatón keresztül. A cég székhely bejelentéséhez mindenképpen szükség van egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapra és egy hozzájárulási nyilatkozatra, ami bizonyítja, hogy adott cím jogosan lett feltüntetve a Kft. székhelyeként. A hozzájárulási nyilatkozatot minden esetben az adott ingatlan tulajdonosa/haszonélvezője kell aláírja.

A Kft. alapításhoz szükséges dokumentumok:

  • alapító tag(ok) és ügyvezető(k) adókártyája, személyazonosításra alkalmas igazolványa és lakcímkártyája
  • székhely ingatlan tulajdoni lapja és hozzájárulási nyilatkozat

A Kft. alapítás törzstőke befizetésével lehetséges, bár nem szükséges a teljes összeget a bejegyzés előtt rendelkezésre bocsátani. A Kft. minimális törzstőke összege, törvényi szabályozás alapján 3 millió forint, de a későbbiekben van lehetőség törzstőke emelésre. A törzstőke a tagok törzsbetéteiből áll össze, melyek egyenként nem lehetnek kevesebbek 100 ezer forintnál. A törzstőke befizetése pénzbeli hozzájárulással és nem pénzbeli hozzájárulással, apporttal is teljesíthető. Az alapítás előtt ennek csak egy részét kell rendelkezésre bocsátani kivéve, ha a Kft. törzstőke több mint fele apport lesz. Ha a törzstőke nagy része nem pénzbeli hozzájárulással kerül teljesítésre, akkor azt a cégbejegyzés előtt elérhetővé kell tenni.

A Kft. döntéshozó szerve a taggyűlés, ahol a cég működésének kérdéseiben a tagok szavazással döntenek. A taggyűlés legalább egyszer ülésezik évente. Egyszemélyes Kft. esetén értelmét veszti a taggyűlés tartása.

A LOGOSZ Cégcsoport immár 8 különböző városban nyújt segítséget Kft. indításában. A Kft. alapítás költségei nagyon kedvezően alakulnak irodáinkban. Kft. alapítás csomagajánlatunk tartalmazza az ügyvédi költségek mellett, a JÜB (Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer) költségeket, ingyenes cégalapítási tanácsadást, 5 db. aláírási mintát és vállalkozásindítási útmutatót.